Friday, June 30, 2006

LOMA

Loma, LOMA, loma, l-o-m-a. Sana maistuu hyvältä, käänteli sitä sitten miten vaan. Mainiointa kesää teille kaikille. Elokuussa tavataan taas.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:57 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Thursday, June 22, 2006

Luokattoman luova luokka

Tylsähköksi ja mitään sanomattomaksi luonnehtimani Maikkarin Luova luokka yllätti myönteisesti. Ei ohjelmasisällöllään, vaan laajentamalla reviiriään muihin käyttöliittymiin kuin televisioon.

Elokuussa Luova luokka nimittäin kokoontuu 23.8. iltapäivällä Bio Rexiin. Silloin Luovan luokan vieraaksi saapuu elämystalouden guru, Kööpenhaminan tulevaisuustutkimusinstituutin johtaja Rolf Jensen.

Herra Jensen teki kirjassaan Future Makers hän aikamatkan vuoteen 2030. Luovalla luokalla on nyt mahdollisuus päästä mukaan tälle matkalle, ja oppia, miten itse voimme ennustaa ja muokata tulevaisuutta.

Hassua kirjoittaa tulevaisuuteen tehdystä aikamatkasta imperfektissä. Kielitoimiston tulisi painia tämän dilemman kanssa perinpohjaisesti. Ei kai tuleva voi olla mennyttä? Toisaalta jos katselee maailman menoa, niin tulevaisuudesta voisi puhua pelkästään menetettynä.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:41 AM :: 2 ajatusta Spottaa

Wednesday, June 21, 2006

Kevyttä yläpilveä

Näin se menee. Klo 12: skumppaa, vichyä, pikkupurtavaa ja aseet ulos toimiston jääkaapista, pikainen siirtyminen ajoneuvoihin ja matka kohti seurasaarta. Unohtamatta makkaraa.

Joku paljasjalkainen puskee grillii fleggist ja muutkin ottavat kenkiään pois. Lokkien hätyyttelyä, huonoa huumoria ja lomasuunnitelmista rupattelua ja muuta leppoisaa.

Pientä ja kaunista. Ennen kaikkea ihmisläheisen mukavaa. Toista kuin edellisen duunin turhan hienot puitteet ja patsastelu, jotka eivät olleet omiaan painamaan alas niitä jokaisesta ihmisestä varmasti työympäristössä esiintulevia piirteitä, jotka ottavat päähän.

Automatkalla kotiin kelailin klassista heraldiikkaa ja nykyaikaisia yritysidentiteettejä.

Espanja voittaa mestaruuden. Jos haluatte veikkailla niin tänne vaan.

Kirjoitti Konsonantti @ 6:49 AM :: 6 ajatusta Spottaa

Tuesday, June 20, 2006

Vuoden inspiroivin kuukausi

Se on heinäkuu. Lomaa. Toivottavasti aurinkoa, ehkä vilvoittava vesisadekin. Kaikkea muuta kuin töitä. Mieli lepää ja kas kun ideoitakin tulvii mieleen uskomattomalla vauhdilla. Pari riviä muistikirjaan ja pois mielestä. Niin - tämä on ennakkotiedote siitä, että Mainonta on syvältä -blogi on heinäkuussa totuttua hiljaisempi.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:59 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Monday, June 19, 2006

Debattia

Kisumisusivulla kiehuu ja kuohuu.

Ensin joku anonyymi kyseenalaistaa Young Directors -julisteet:- Eiks noi young directors -julisteet ole tehty ihan samasta syystä kuin Nelosella esitetty Cannes.fi -spotti tai Hesarissa ollut cannes.fi -ilmoitus: jotta näppärät mainossuunnittelijat saisivat tehdä mainoksia, joiden ainoa tarkoitus on voittaa palkintoja Cannesissa. Ei kai ole mitenkään puolusteltavissa mainostaa tätä saittia (cannes.fi, toim. huom.) suurelle joukolle massamediassa? Koko homma olisi säälittävää - jollei olisi niin hävettävää.

- Näinpä - ja jos suuri yleisö sankoin tai edes pienimuotoisin joukoin tänne hakeutuu niin allaoleva teksti ei kovin kehuvaa kuvaa mainosalasta anna. ja vielä on juhannusjuhlien kuvat julkaisematta, toinen komppaa.

Kolmas soittaa samoja säveliä. - On toimistoja, joiden oma markkinointibudjetti maksatetaan muutaman ison asiakkaan taskusta tekemällä ei-kaupallisia duuneja kisoihin pienille "asiakkaille", jotka lähinnä ovat järjestöjä. Vastuullista? Rehellistä? Hmm... Kannattaa pistää merkille, että moniko noista shortlistatuista duuneista on tehty oikeille asiakkaille... No, niissähän on byråån nimi ohessa, joten pistäkääpä korvan taakse, asiakkaat.

Sitten Samuli jyrähtää. -Kyllä se on nyt niin, että Young Directors -julisteet ovat tehty sitä varten, että nuoret ohjaajat ottaisivat osaa tuohon kilpailuun. Cannes.fi filmi on taasen tehty sitä varten, että muutkin mainonnasta kiinnistuneet tulisivat tänne kuin jo alalla olevat. Voittajat kyllä tarkistetaan jokaisesta maasta.
-Mikä on "oikea asiakas"? Cannesissa palkitaan ja arvostellaan TÖITÄ. Joidenkin mielestä esim. Nestle on arveluttava asiakas ja toisten mielestä kaikki yhteiskunnalliset asiakkaat eivtä ole "oikeita asiakkaita". Hyvä työ palkitaan ja jos sitä ei osta "oikea asiakas" vaan joku toinen, ei se ole hyvän työn vika. Eläköön hyvät ideat!!

Samuli puhuu ihan oikeaa asiaa, mutta tuo viimeisen kappaleen "jos oikea asiakas ei osta vaan joku toinen" vie homman metsään. Perkele. Duunit tehdään jokaisen asiakkaan tarpeista lähtien eikä toisen hylkäämää ideaa kierrättäen. Vaikka sitä alalla tehdään aivan liikaa. On oikeastaan siunaus, että mainostoimistoilla ei ole vielä asiaa kulmahuoneisiin. Jos näin olisi, niin ideoiden kierätys ja saman toimialan yrityksille tarjoaminen loppuisi aika pian. Samoin kuin tätä tarjoavien toimistojen taru.

Kirjoitti Konsonantti @ 8:24 AM :: 1 ajatusta Spottaa

Nuoret luovat

Ämmä et Ämmä kirjoitteli helteiden lomassa Cannesin Young Creatives kilvasta. Aiheenahan Suomen (?) edustajilla muiden mukana olijoiden ohessa oli suunnitella printti-ilmoitus kampanjaan, jolla kerätään rahaa sotien myötä katkenneiden perhesiteiden luomiseen. Asiakkaan virkaa toimitti Suomessa punertavaan viittavilla sävyillä varustetun plus-merkin julkista käyttöä käsittääkseni Tikkurilan aktiivien voimin vastustava Punainen risti.

Paanasen Sanna oli kuuleman mukaan tuohtunut aiheesta: - Mulle tuli heti känkkäränkkä siitä, kun aihe oli niin vakava. Kuolemasta on huono lähteä revittelemään.

Niin, miten sen ottaa. Väittäisin, että kuolemasta on helppo lähteä revittelemään. Onkohan briiffi muuten ymmärretty ihan oikein, koska käsittääkseni homman jujunahan on pakolaisuus, ei niinkään kuolema.

Mielekkyyden hommasta vie kokonaisuudessaan se, että kilpailijat joutuivat käyttämään sponsorin, Getty Imagesin kuvia. Toisaalta se tuo hommaan aimoannoksen realismia. Vaikka suunnittelijoiden enemmistö ei taida kuvapankkien aiheuttamasta rajoittuneisuudesta pitääkään.

Kirjoitti Konsonantti @ 7:24 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Kesän ääniä

Cannesin kissanristiäiset alkoivat suomalaisittain ihan kivasti. PHS:n työt kelpuutettiin shortlistalle useammassakin sarjassa. Hyvä näin, vaikkakin Cannesin raadin kriteereistä en olekaan ihan vakuuttunut.

Kesän kunniaksi kajautan musiikkisuosituksia. Soittolistoille tekee odotetun yllätyspaluun Insane Clown Posse. Tuo veikeä ja ajoittain hyvinkin synkissä tunnelmissa liikkuva rap-akti hakee vertaistaan. Great Milenko poistoon ja luurit korvissa kaupungille. Kaikki näkyvä saa taatusti erilaisia merkityksiä.

Mömmössä ihmeteltiin joskus hanuroinnin merkeissä Spinen copylainia*. Miten muka voi sukeltaa läpi laipiosta? Paradoksit ja kontrastit lienevät täysin vierasta ajattelua kyseisen "löydöksen" tehneelle toimittajalle. Tähän tulokseen tulin torstaina radion äänneltyä Deftonesia. Poppoon musiikki kun on raskaan leijailevaa, täydellistä kesäiltoihin.

Päivän kevyen tantereessalöhöilyn äänimaiseman maalaamiseen Irina ja Regina ovat verrattoman toimivia. Sekaan toimivana höysteenä Stam1naa, Discorea, Airutia ja vanhaa kunnon Metallicaa. Koko homman kruunaamaan Slayerin klassikko ja se on siinä. Lisää vivahteita mieliessään ASA, Ville Kalliosta, Air, SMG, Kemmuru ja Rotten Sound toimivat mainiosti.

*parasta suomalaista copytyöskentelyä ever. Oikeesti.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:12 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Saturday, June 17, 2006

Visailun merkeissä taas

Mun duunin ikkunasta näkyy rakennustyömaa. Pohjatyöt on menossa. Paalutusta ja muuta vastaavaa. Siinä on koko joukko rakennusmiehiä. Mutta sun tehtävä on tietää, mitä ne teki eilen tossa alkuiltapäivästä.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:41 AM :: 4 ajatusta Spottaa

Välitilitys

Mainonta on syvältä aka MOS aka BabylonHelsinki sai alkunsa tammikuun lopussa. Sittemmin täällä on vierailtu jo yli 14.000 kertaa. Sivunäyttöjäkin on kertynyt lähes 28.500. Päiväkävijä ennätys on 386 ja keskimäärin täällä vieraillaan 200 kertaa päivässä. Paremmin kuin tyypillisen keskikokoisen mainostoimiston kotisivuilla. Profiilinikin on jostain syystä kiinnostanut jo 1205 ihmistä.

Énsimmäinen paitapainos vetää viimeisiään. Huomattava enemmistö ennakkoon kiinnostuksensa osoittaneista / varanneista on jo lunastanut pukineensa. Joitain on vielä jäljellä. Onneksi otin hieman suuremman painoksen kuin alkuun kaavailin. Siitäkin huolimatta toinen satsi alkaa olla ajankohtainen.

Paidat ovat olleet siitä vekkuleita, että ne ovat myyneet itse itseään. Paidan hankkineen ihmisen kohtaamat ovat kyselleet: "Mikä helvetti toi on? Mistä noita saa? Mäkin halua.". Ja hehän ovat saaneet.

Mutta niin, ensimmäinen painos alkaa olemaan lopussa, joten jos haluat saada vielä tämän keräilyharvinaisuuden, niin otapa yhteksiä heti. Muuten leimaannut pioneerin sijaan toisessa aallossa hiihtäjäksi.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:34 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Friday, June 16, 2006

Ei todellakaan näin

Googlaamisen sivutuotteena silmille osui Bilian emämunaus. Tämä pääkaupunkiseudun Volvo- ja Relludiileri julkaisee asiakaslehteä, kuten jokainen valveutunut ja riittävästi löysää rahaa omaava autotalo Suomessa. Bilialla on myös oma, varsin tuore etukortti, johon saa myös MasterCard-ominaisuuden, jos omat tulot eivät riitäkään (yllättäviin) automenoihin.

Bilian asiakaslehden verkkojatkeessa tai vastaavassa kerrotaan kortin käyttäjän kokemuksia. Sinänsä hyvä ajatus. Entä se nolo munaus? Kortin käyttäjäksi on löydetty Yrrin luova johtaja, jonka toimiston nettisivuilla kerrotaan suunitelleen koko CRM-konseptin. Huikean uskottavaa. Täysin fiktiivinen hahmo olisi taatusti ollut uskottavampi. Tunnettu, oikea henkilö, jonka asias Bilia ei ole, olisi vieläkin uskottavampi.

Homma olisi kannattanut miettiä kerralla loppuun asti. Näitä on nähty liikaa.

Kirjoitti Konsonantti @ 7:20 AM :: 2 ajatusta Spottaa

Yllätyskäänne hymiökiistassa

Laajalti noteerattu hymiön rekisteröinti tavaramerkiksi on nostattanut vastalauseita. Pikkulintujen hitaudesta johtuen saimme tiedon MTL:n jo 8.6. PRH:lle lähettämästä kirjelmästä vasta nyt. MTL on jyrkästi :) hymiön tavaramerkiksi muuttamista vastaan.

Virallinen kirjelmä näyttää huvittavalta hymiöiden vilistessä tekstissä. Sävykään ei tunnu niin jyrkältä kuin se ilman hymiöitä olisi. Vaikka hymiöt siis ovat tässä nyt vain kuvaamassa hymiötä, ei viestin sävyä.

Jännittävää on myös se, että MTL:n kirjeessä käytetään lähdeteoksena Wikipediaa.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:33 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Prosessikausi pahimmillaan

Palaveri alkaa mukavissa merkeissä. Sääjutut, mummon koiran kuulumiset ja muut vastaavat. Pulla on tuoretta - sisältä jopa lämmintä. Kahvikaan ei maistu myrkytetyltä. Keskustelu soljuu asialistaa sulavasti eteenpäin.

Sitten joku sanoo sanan prosessi. Monen osallistujan silmät alkavat punoittaa. Osan iholle nousee punaisia näppylöitä. Pahimmilla prosessiallergikoilla alkaa ahdistamaan henkeä. Tunnelma on pilalla.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:11 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Tietoturvaa ja telkkaria

Nauratti ääneen useammankin kerran lukiessani Steve Knopperin kokeilusta. Erityisesti nauratti viimeinen kappale. No, voi tietoturva-asiat hoitaa noinkin.

Oikeasti huolestuttavampi juttu on tämä. USB-tikkuja ei kannata hävittää, mutta ei löytyneitä kannata myöskään omaan koneeseen töötätä. Tai erityisesti yrityksen koneeseen. Olettavasti tätä käytetään paljon yleisemmin kuin otaksutaan. Vähäinen julkisuus - kukapa myöntää joutuneensa tietoturvarikoksen uhriksi.

Nämä molemmat löytyivät Berkeleyn perspektiivistä.

Digitoday kertoo, että kännykkätellun ohjelmalupien myöntämistä helpotetaan. Varsin tervetullutta ajattelua.

Uutisen mukaan liikenne- ja viestintäministeriö korostaa, että toimilupa tarvitaan vain televisio- tai radio-ohjelmistoille. Muita palveluita voi mobiilitelevisioverkossa tarjota ilman ohjelmistolupaa. Mitenkähän televisio-ohjelmisto tässä tapauksessa sitten määritellään.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:01 AM :: 1 ajatusta Spottaa

Thursday, June 15, 2006

Viestintää vai markkinointia?

Meinasin, olin suorastaan aikeissa kirjoittaa heikommin mainettaan hallinneista yrityksistä tänään, konkurssi, uusi nimi ja vanhat metkut -metodilla toimivista. Mutta eihän näin aurinkoisella säällä voi olla kovin kriittinen mieleltään. Jääköön odottamaan seuraavaa huonomman sään tarjoavaa päivää.

Mömmölässa kommentoidaan tänään viestintätoimistoja. Silmään pisti seuraava: "Pelkästään positiivisena muutostrendiä ei voi pitää, sillä vaikka nousukkaat korostavatkin luovuutta ja integraatiota, käytännössä kyse on viestinnän taivuttamisesta entistä suoremmin osaksi markkinointia. Toki toteutukset voivat olla luovia ja viestinnällisiä, mutta silti kyse on ennemminkin viestinnän alistamisesta kuin integroimisesta.".

Kaikella viestinnällä on roolinsa maineenhallinnassa ja siten myös markkinoinnissa. Toisaalta vaikkapa levy-yhtiöt ja autoteollisuus ovat pitkän pitkän ajan osanneet käyttää viestintää tehokkaasti. Vaikkakin lähinnä medioihin rajoittuen. Jälki on ollut tehokasta ja tehokkaampaa se voi olla.

Mitä mainonnan näkövinkkeliin tulee, on pelkästään hyvä asia, että viestintä- ja mediatoimistot tulevat tönimään kyynärpäillään. Jos haluaa säilyttää paikkansa eturivissä, sen eteen täytyy tehdä töitä. Ei eilisen eväillä huomista elä.

Suomalaiset syö vuodessa keskimäärin 14 litraa jäätelöä per henkilö. Paljonkos se absoluuttisen alkomahoolin kulutus olikaan?

Kirjoitti Konsonantti @ 2:44 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Viihteestä ja viestinnästä

Jenkkilässä teinien keskuudessa leviää villityksen tavoin nerokas soittoääni. Asiasta uutisoi Digitoday. Nuoret ja erityisesti lapset kuulevat korkeataajuisen äänen, mutta aikuisten korviin ei korkeataajuuksinen audiovirta enää ota kuuluakseen. Tämän on pakko olla jonkinlaista syntiä.

Äskettäin käsittelyssä oli MTV Anytime. Menneenä vuonna viimeinkin julkitulleen, suomalaisen elokuvan monella tapaa uutta ajattelua ja aikakautta edustavan Star Wreckin blogissa käsitellään käyttökokemuksia ko. palvelusta. Kovin ruusuiselta ei näytä. Aika näyttäköön onnistutaanko ongelmat poistamaan. Vaikka onhan maailman sivu monta hyvää ja vielä parempaa ajatusta onnistuttu ryssimään ontuvalla toteutuksella.

Pahus kun en ole onnistunut mistään kaivamaan käsiini taannoin Mikrobitissä ollutta artikkelia liitten tekijän ja lähettäjän oikeuksiin. Sen mukaan järjestö, jonka nimeä en sattuneesta syystä muista vääntää maailmanlaajuista sopimusta, jolla lähettävän yhtiön oikeuksia kasvatetaan. Jopa vastaanottajan oikeuksia lähetyksen tallentamiseen rajoitetaan.

Haloo! Ei sovi yhteen ajasta, paikasta ja laitteistosta riippumattoman viestinnän filosofian kanssa. Edelleen, otettakoon massi silloin kun tekele ensimmäisen kerran lasketaan käsistä. Teatteri, DVD, DVD-bonusherkuilla, pidempi versio DVD -filosofia alkaa vetämään osaltaan viimeisiä henkosia. Tosifaneille homma pelaa jatkossakin, mutta massoille se ei tule toimimaan.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:00 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Wednesday, June 14, 2006

Igglå

Mitä ihmettä? Onko Igglo jo Ruotsissa? Onko Igglo menossa aloittamassa lähiaikoina Ruotsin toimintansa? Tänään on useampi ihminen tullut tänne googlaamalla Iggloa ja Ruotsia erinäisinä kombinaatioina. Jos virallista tiedotetta ei ole tullut, niin tieto on selkeästi vuotanut. Vapiskaa Ruotsin välittäjät.

Olisihan Ruotsin suunta ihan asiallinen tempaus. Tosin maan kiinteistömarkkinoista ei osaa sanoa juurikaan mitään. Vertailun vuoksi olisi hauska nähdä Igglo Pariisissa tai Lontoossa ja toisaalta jossain nopeasti kehittyvillä markkínoilla Tallinnan tyyliin. Tai nopeasti ja nopeasti, mut kuitenkin.

He, joille Igglo on vielä tuntematon suuruus, voivat kasvattaa sivistystään täällä. Saitti on edelleen vähän sekavan oloinen. Kultaharkkokisa on ihan veikeä. Kolmelle eri Igglon sivulle on piilotettu harkon kuva ja löytämällä ne voi voittaa itselleen 3000 € kultaharkon. Joo.

Kirjoitti Konsonantti @ 9:31 AM :: 2 ajatusta Spottaa

Aurinko paistaa riivattuna

Aurinkoa, riittävästi lämpöä ja kohtuullinen tuuli varmistavat, että lähipäivinä näemme kuin varkain itsensä polttaneita ihmisiä roppakaupalla. Aurinkorasvapuulaakien taktiset toimenpiteet puuttuvat. No, omapahan on liiketoimintansa.

Kävinpä tsekkaamassa Cannesin propellipääsivuston. Aika kuollut meno. Jotenkin toteutus saa väistämättäkin kävijän assosioimaan saitin seduloiden kanssa samaan kastiin. Näyttää ihan ok:lta, jos ei liian tarkkaan katso. Esitys olisi hyvä 2100-luvun historioitsijoiden konstruktiona 2006-vuoden nettisivusta. Ei sittenkään vaan 2005 vuoden sivusta.

Jossain vilahti tänään ostoskeskusmainonta. Jos sillä käsitetään ne loputonta kakofoniaa kovalla diskantilla huutavat kaiuttimet ja jokunen hassu screeni, niin aika turha taiteenlaji on kyseessä. Toisaalta ostoskeskus on foorumi, joka kokoaa kuluttamaan orientoituneita ihmisiä suuren joukon yhteen paikkaan.

Ostoskeskuksien käytäville pääsee hortoilemaan hämmentävän halvalla standyjen kera. Läsnä tietty oikea ihminen. Sen liksa on vähän enemmän. Mutta mitä sitten, saahan setissä kasoittain ihmiskontakteja ihan kasvotusten, ihmiseltä ihmiselle. Se on tehokasta se, ihan niinku oikeesti.

Jotenkin helle veti veteläksi. Ajatus ihan hajalla.

Kirjoitti Konsonantti @ 7:34 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Just tätä

www.tv-maksu.fi on asialla. Tää on just tätä.

2.3. Q: Tarvitseeko kännykkätelevision käytöstä ilmoittaa?
A: Kännykkätelevisiosta tulee tehdä television käyttöönottoilmoitus, mikäli perheessä ei ole ennestään voimassaolevaa televisiomaksua.

Sitten mielenkiintoinen juttu. Näissähän on jotain ristiriitaa:

Q: Tarvitseeko suorittaa televisiomaksua syyskuun 2007 jälkeen, mikäli ei hanki digisovitinta mutta haluaa pitää television nauhoitettujen elokuvien katselua varten?
A: Kaikki televisiolähetykset muuttuvat Suomessa digitaalisiksi 1.9.2007 alkaen. Mikäli käytössä ei ole digisovitinta tai digitelevisiota, ei tämän jälkeen voi enää katsoa suomalaisia televisiolähetyksiä, eikä myöskään televisiomaksua tarvitse maksaa.

Televisiomaksu on kuitenkin maksettava, jos pystyy katsomaan muiden maiden analogisia televisiolähetyksiä (esim. Ruotsi siirtyy digiaikaan vasta marraskuussa 2007). Televisiomaksu on maksettava myös silloin, jos käytössä on satelliittiantenni, jonka avulla voi vastaanottaa ulkomaisia televisio-ohjelmia.

Kansainvälinen käytäntö on se, että televisiomaksu maksetaan omaan maahan riippumatta siitä, minkä maan televisiolähetyksiä seurataan.

2.5. Q: Talossamme ei ole antennia ja katsomme vain nauhoitettuja elokuvia. Tarvitseeko meidän silti maksaa televisiomaksu?
A: Televisiolla tarkoitetaan televisio-ohjelmistojen vastaanottoon ja seuraamiseen tarkoitettua laitetta tai laiteyhdistelmää. Video ja tallentava DVD-soitin ovat myös vastaanottavia laitteita.
Television katsotaan olevan käytössä, vaikka sitä ei ole kytketty sähkö- tai antenniverkkoon taikka kanavia ei ole viritetty. Antennijohdon puuttuminen tai huoneistossa olevan kaapelirasian sulkeminen ei tee televisiosta käyttökelvotonta. Televisiomaksu on maksettava vaikka televisiota käytetään vain videolaitteen näyttöpäätteenä. Ainoastaan siinä tapauksessa, jos televisiosta sekä muista vastaanottavista laitteista esimerkiksi videonauhurista tai tallentavasta DVD-soittimesta on poistettu tai deaktivoitu RF-osa (viritinosa) ei televisiomaksua tarvitse maksaa. Tämä kuitenkin edellyttää, että satelliittiantennia ei ole käytössä sillä myös satelliittiantennin avulla vastaanotettavat lähetykset edellyttävät televisiomaksun maksamista.

RF-osan poiston tai deaktivoinnin tekee siihen valtuutettu televisiohuoltoliike, joka antaa tekemästään muutoksesta todistuksen. Todistuksen voi tarvittaessa esittää televisio-maksutarkastajalle. Asiakas itse vastaa toimenpiteen kustannuksista.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:42 AM :: 4 ajatusta Spottaa

Mediameedio

Mediakentältä pöllähti tänäänkin tietoisuuteeni mielenkiintoinen uutinen. Matti kirjoittaa mediablogissaan radio Versosta. Ehdottoman mielenkiintoinen konsepti, jota täytyy seurata lähempää.

Nettiradioista ikisuosikkini on käsittääkseni ihan opinnäytteestä henkensä ja verensä saanut Bassoradio, joka nyttemmin on osa Bassoa. Basso on siitä lystikäs, että se on mediana monitasoinen. Sen näen myös yhtenä airuena siitä, miten nykyaikainen media käyttää mielekkäästi ja asiakaslähtöisesti kaikkia relevantteja kanavia. Pelkkä lehti, nettisivu tai radio eivät erillään olisi mitään nykyistä Bassoa lähentelevää.

Eilen käsittelemästäni MTV Anytimesta irtosi kahdelta kommentaattorilta hienot näkökulmat asiaan. Erityisesti toverilta, joka huomioi sen tärkeimmän, asiakaslähtöisyyden. Viihdeteollisuus yrittää kaikin voimin pitää kiinni menneisyyden juoksuhaudoista, eikä ymmärrä sitä, ettei nykyaikaisessa taistelussa markkinoilla ole enää selkeitä rintamalinjoja. Kuluttajat kävelevät sellaisten hautojen yli mennen tullen.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:24 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Tuesday, June 13, 2006

Kävin verkoilla

Kärkkäri ja Bobi ja joku muu on väsänneet Cannes-sivuston. Aika perushuttua. Ei mitään oikeasti työn kannalta relevanttia. Tulipahan katsottua. Rönkön kirjoitus oli ihan kiva. Sieltä se jostain löytyy, en jaksa kaivaa linkkiä. No, oli pari muutakin kivaa, mutta edelleen metallista kissaeläintä arvostetaan liian paljon. Tiettävästi se on edistänyt parhaiten kaukaisena kesänä iltapäivälehtien myyntiä.

Kirnauskiksen Meidän palstalla oli mainio kirjoitus luovuudesta. Noinhan se menee. Samaa teemaa syvemmälle jos haluat kaivaa, niin etsi käsiisi Claes Andersonin Luova mieli. Se on mainio opus.

Kirnauskiksen stimuloiva kirjoitus pisti miettimään hyvän idean syvintä olemusta. Hyvä idea ei ole kekseliäs. Sen ei tarvitse jäädä mieleen. Sen täytyy aikaansaada haluttu toiminta. Hyvä idea hyvin toteutettuna tavoittaa halutut ihmiset ja saa heidät tekemään halutun asian. Vaikkapa ostamaan tuotteen.

Hyvän idean ei tarvitse jäädä mieleen. Oivalluksen se voi tarjota. Tai sitten ei. Se on kuitenkin vain väline. Tuotteen täytyy jäädä mieleen. Jos 15 vuoden takaa muistat mainoksen, mutta et tuotetta, ei idea ole ollut hyvä. Jos muistat tuotteen, etkä mainosta päin vastoin. Tai sitten tuote on ollut erityisen huono. Jotain muistijäljen luovaa, kokemusperäistä kuitenkin.

Kaikille, joille blogini on ollut traumaattinen kokemus suosittelen käyntiä psykologilla. Ja myös kaikille teille, jotka ette vielä tiedä traumatisoituneenne.

Kirjoitti Konsonantti @ 10:48 AM :: 4 ajatusta Spottaa

Ei ole televisiokaan entisensä

Maikkari lanseeraa* uuden palvelun, MTV Anytimen. Hommassa on mukana ruottalainen Bonnier-konsernin osanen SF Anytime. Homman ideana on laajakaistan kautta jaella elokuvia, jotka kuluttaja siis voi katsella silloin kun haluaa.

Valikoimaa tulee paketissa olemaan noin 500 leffan verran heti kärkeen. Leffa per päivä tahdilla töllisteltävää riittää noin vuodeksi.

Canal Digitalilla on jo tovin ollut markkinoilla Kiosk-palvelu, jossa on monia samoja piirteitä kuin maikkarin uutuuspalvelussa. Valikoima tosin on ollut suppeampi ja jakelussa ei ole käytetty laajakaistaa, vaan ihan perinteisiä kanavia.

Canal Digitalin laajakaistapalvelusta on kuulunut huhuja jo pidemmän aikaa. Uskoakseni puulaaki tulee ulos vastaavan palvelunsa kanssa hyvinkin pian.

Viimeistään nyt on aika käynnistää keskustelu nykyisenkaltaisen TV-lupamaksun mielekkyydestä ja tulevaisuudesta. Yhtäältä internetlähetykset, TV:n kanssa yhteensopiva laajakaistaa käyttävä lähetystekniikka ja mobiiliteevee ovat venyttäneet TV:n ja muun sähköisen viestinnän rajoja ja vääntäneet ne monesta kohtaa ristiin. Vielä kun vertaisverkot kaikessa nerokkuudessaa edistävät vapaata informaatiovirtaa, on YLElläkin mietittävä ansaintalogiikka uudelleen.

* ex-T/D/F Tonmi Lillman ja Jape Summerin haastattelussa puhuivat viisaita aikanaan:
-Sit me öh... niin... Hei Jape, mikä on se sama kuin keksiä, mut hienompi.
-Lanseerata.
-Niin, sit me lanseerattiin tää...

Kirjoitti Konsonantti @ 8:09 AM :: 2 ajatusta Spottaa

Tapiola ja Lapponia

Tapiola Pankin suhdannekatsaus ulostui tiistaina.

"Suomen talous kasvaa omien kykyjensä rajoissa, inflaatio säilyy alle kahdessa prosentissa ja työttömyysaste painuu ensi vuonna jo lähelle seitsemää prosenttia", tarinoi Tapiolan pääekonomisti Jari Järvinen.

Huolena Tapiolalla on inflaatio, joka on viime aikoina näyttänyt lievästi kiihtyvän. Tapiolan mukaan riskinä on, että Euroopan keskuspankki huolestuu inflaatiosta liikaakin ja nostaa korkotasoa, mikä hidastaisi Euroopan talouskasvua.

Huolestuttavaa. Arvioissa ohitettiin kokonaan se näkökanta, että inflaatiohan on velallisen, joita mm asuntovelallisten alalaji edustaa, hyötyy kun inflaatio "lyhentää" velan reaalipääomaa.

Muuta mielenkiintoista Tapiolan katsannassa oli asuntojen hintojen nousun edelleen jatkuminen, minkä päättelemiseksi ei tarvitse olla raketti-insinööri.

Vielä mielenkiintoinen uutinen korurintamalta. Kalevala koru osti Lapponia Jewelryn ja hujautti samalla kertaa siirtää tuotannon Kiinasta Suomeen. Ehdottomasti loistava markkinointiteko. Nyt Lapponia Jewelryn nimessä on jotain uskottavuutta. Paitsi ei Pitäjänmäki kovin pohjoista eksotiikkaa huokuva paikka ole.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:32 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Monday, June 12, 2006

Kapulakello

Eivät ole kellot enää entisensä. Kitisen eli Citizen tuo markkinoille kaksi kellomallia, jotka kertovat siitä kun luuriin saapuu puhelu tai tekstiviesti. Kellossa on myös toiminto, jolla puhelun saa odottamaan tai katkaistua kokonaan. Tekninen toteutus pohjaa bluetoothiin.

Oletettavasti kello tärisee ja välkkyy. Sähköiskuja antava kello olisi ollut huomattavasti veikeämpi. Saa nähdä onko Seikon tiettävästi suunnittelemassa vastaavassa tuotteessa jo tärskäyttävä ominaisuus?

Seikohan tuuttasi ihmisten iloksi tovi sitten kellon, jossa näyttö on E Inkin digitaalista paperia. Kontrasti on huikea. Se kello ei taatusti kauaa tuntia pyyhkäise.

Kirjoitti Konsonantti @ 11:35 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Poimintoja

Nitro ja Konsepti on copywriteria vailla. Ihan noin vinkiksi, jos lukijoissa sattuu olemaan aiheesta kiinnostuneita persoonia.

Philips teki sen, mitä olekin jo jonkun aikaa odottanut, ja työntää markkinoille mesekapulan. Aiheeseen minut perehdytti tänään Maha & Mamma.

Julistukseni kesän alkamisesta on otettu vastaan menestyksekkäästi. Huomiselle uhattiin jo 30 astetta lähenteleviä lämpötiloja.

Joskus huomaa ryhtyvänsä kirjoittamaan sähköpostiin saatetta ja 3 tuntia myöhemmin havahtuu siihen, että onkin kirjoittanut kaiken kattavan suunnitelman. Se on hauskaa se.

Kirjoitti Konsonantti @ 5:39 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Sunday, June 11, 2006

Kesä ja lööpit

Alkanut päivä ja ennusteiden mukaan myös viikko tulevat olemaan nannaa jäätelö- ja virvoitusjuomamarkkinoille. Optimistisesti jo hyvän tovin shortseihin pukeutunut MOS-blogi julistaa nyt kesän virallisesti avatuksi. Reklamaatioita säästä ei oteta vastaan.

Lööppikeskustelujen osalta kohtasin eilen ylittämättömän oivalluksen. Kaikki jauhaminen aiheesta on turhaa, jos kysymyksen asettelu on se, ovatko lööpit journalismia tai mainontaa? Ei ihme, ettei puusta päästä pitkälle, jos vastausta etsitään väärään kysymykseen. Lopputulemaan pääsemistä edistäisi, jos kysymyksen asettelua muuttaa ja oman mielipiteen puolustamisen sijaan keskittyy siihen vastakkaiseen. Miksi lööpit eivät ole journalismia, miksi eivät mainontaa? Journalismi ja markkinointiviestintä eivät ole toisiaan poissulkevia käsitteitä.

Lööpit ovat kiistämättä vahvasti molempia, niissä journalismi ja markkinointi sivuavat toisiaan mielenkiintoisesti. Pelkästään toisen maailman säännöksiä ja lainmukaisuuksia noudattamalla ei ratkaisua löydetä.

Kuka on tänä kesänä Ruokolahden leijona?

Kirjoitti Konsonantti @ 11:16 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Saturday, June 10, 2006

Liikeidea idealiikkeestä

Killerii! VTT keräsi ideoita mobiilipalveluista. Talkoisiin osallistui 1400 ja rapiat kansalaista ja ideoita syntyi yli 30.000. Niistä parisen tuhatta luokiteltiin todellisiksi huippuideoiksi. Kaikki ideat ovat kenen tahansa hyödynnettävissä. Idealiikkeen löydät täältä.

Tätä Suomi kaipaa. Julkisella rahalla tuetun tuotekehityksen valuminen yritysten yksittäisiin projekteihin sisältää huomattavia riskejä. Olen vakuuttunut, että tämä on kansantaloudellisesti ja pidemmällä välillä kotimaisen yrityskentän kilpailukykyä ylläpitävää toimintaa.

Kirjoitti Konsonantti @ 4:28 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Friday, June 09, 2006

Sano juusto

Ja suu jää ymmyrkäisenmykkyrälle valokuvaan. Valokuvasta tuli mieleen Amigan vinkeä peli North'n'South hekottelevine valokuvaajineen, jos siis valokuvaajan ahterin päälle vei hiiren ja klikkasi.

Mutta juustosta piti kirjoittaa. Valio Polarilla on ollut niin pitkään kuin muistan ehdottomasti kotimaisten mainosten kirkkainta kärkeä edustavat spotit. Yhtä tyylipuhdasta brändimainosta ei kotimaisesta tuotannosta tule heti mieleen. No, ehkä Lapin Kulta on jotain varsin lähelle pääsevää esitellyt. Mutta muutoin on aika hiljaista. Huumoriin on niin helppo sortua.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:35 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Nyt mutta ei tässä

Amnesty tehtaili blogosfäärissäkin ihan laajalti noteeratun kamppiksen. Toteukset löydät täältä. Onhan idea ihan hauska. Jos nyt tuosta kamppiksesta puhuttaessa on korrektia käyttää hauska-sanaa.

Verkossa leviävät kuvat ovat otollisesta kuvakulmasta kuvattuja. Juuri siitä homma toimii parhaiten. 45 astetta sivusta olisin jo taustan ja julkan vääristymä melkoinen. Nyt jokaiseen paikkaan on tehtailtu juliste erikseen. Ei välttämättä kaikkein kustannustehokkainta. Onneksi amnesty osaa kohdentaa rahat oikeaan paikkaan.

Korkeampi huomioarvo, suorastaan shokeeraava olisi saatu aikaa vähän surrealistisemmin. Huputetut vangit ja asemiehet olisi voinut tuoda katukuvaan ihan oikeasti. Vähän tyyliin, mitä Espoon Tapiolassa toteutettiin sodanvastaisessa tempauksessa jokin aika sitten. Eli näyttelijät kaupungille ja megafonimies kailottamaan mustan sirkusparaatin säestämänä jotain tyyliin: "Kun kaupungissasi käydään sissisotaa, se ei ole sinulle yhdentekevää. Alapa siis toimia".

Ja kailotuksen voisi kohdentaa personoidusti vastaantulevalle väelle. Amnestylla olisi taatusti riittänyt aktiiveja moiseen.

Ja katsokaa nyt vielä Dagmarin Luovat-blogi. Pepsin ja Sopranosin ideat on oikeasti pirun hyviä. Tosin olisi hauska kuulla, mitä tuo Pepsin taulu kuulijan korviin äänteli. Muistissa on ylä-asteen luokkaretki Tampereelle. Taidemuseossa oli mikroskooppi. Siihen oli jono. Pitihän sitä mennä tiiraamaan. Kas ja kummastus kun mikroskooppi näytti männynsolupreparaatin ja pensselihomeitiöiden sijaan jotain, joka yleensä löytyy stringien alta.

Kirjoitti Konsonantti @ 8:54 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Visaa viikonloppuun

Salaliittoteorioissa on jotain kovin viehättävää. Jostain varsin varhaisesta lapsuudesta muistan kyselleeni sitä, mitä vapaamuurari tarkoittaa? Silloin homma ei vielä sykähdyttänyt. Sitten joskus 16 kesäisenä törmäsin ensimmäisen kerran Illuminatiin ja säännöllisen epäsäännöllisesti aktivoituva harrastus sai alkunsa.

Salaseurojen tutkiminen on kerrassaan antoisaa puuhaa. Aivot saavat pureskeltavaa ja tietolähteitä saa käyttää ristiin parhaansa mukaan. Aukoissa riittää spekuloitavaa täytettävää - joskus reitti tukkiutuu, joskus jatkuu oivalluksen palkitsevan tunteen kera.

Mielenkiintoisinta on ollut havaita, että erinäiset yhteisöt ovat paljon yleisesti tiedettyä voimmakkaampia vaikuttajia Suomen, Euroopan ja koko maailmankin mittapuulla. Tosin skaalan kasvaessa faktoja löytyy vähenevissä määrin ja vanhojen uutisten yhdisteleminen tiedomuruihin korostuu.

Harmillista puolestaan on se, että salaliittoteroiden ympärillä pyörii käsittämätön hörhölauma liskokuninkaineen, rock-kauhisteluineen, Cutting Edge järjestöineen ja vastaavineen. Tieto hukkuu disinformaation kaaokseen ja homman yleinen uskottavuus menee siinä sivutuotteena. Tosin erityisesti Illuminatin ympärillä kristillisten ja ufo-hörhöjen höpötys on parhaimmillaan koomista. Vaikka järjestön yleisesti mainituista tavoitteista löytyy reilusti korrelaatiota todellisuuteen.

-TosinPerustaa Maailmanhallinto (One World Government) ja Uusi Maailmanjärjestys (New World Order), mukaanluettuna yhteinen valuuttajärjestelmä.
-Saada aikaan täydellinen kansallisten identiteettien häviäminen.
-Luoda tekniikka ja järjestelmiä, joiden avulla voidaan kontrolloida kaikkea ihmisten tekemistä.

On todistamatta onko joku runoillut "vanhan" tavoiteohjelman historiankirjaa lukien. Monelta kohtaa näin näyttää olevan. Tietysti aina voidaan sanoa, että uskottavuuden romuttaminen ja disinformaation levittäminen on salaliittolaisten juoni, jolla he suojaavat toimintaansa. Oli miten oli, New World Order kuulostaa monelta osin hienolta järjestelmältä, ehkäpä maailma oikeasti tarvitsisi sitä.

Jos Da Vinci Koodi miellytti, niin tästä harrastuksesta saat taatusti irti vähintään yhtä paljon. Ihan IRL. Ja muistakaa, jos Illuminati on olemassa, sen salassa pysymiselle on vain eduksi, ettei siihen uskota. Kaikki disinformaatio itse asiassa palvelee sen etua.

Kirjoitti Konsonantti @ 6:04 AM :: 4 ajatusta Spottaa

Hoito-ohje

Kaikki paitojen onnelliset ja erityisesti onnettomat omistajat, tässä tulee ohje, jolla paitaa ei saa tuhottua alta yksikön.

1) Jos aiot joskus pestä tämän MOS-vaatekappaleen, pese se nurinpäin. Siis sisäpuoli ulkona.

2) Jos peset paidan ja haluat jostain ihmeen syystä sen silittää, muista, että paitaa ei saa silittää suoraan päältä. Eli laita leivinpaperi väliin tai suorita toimitus paidan ollessa vielä nurinkurin.

3) Kaikenlaiset, erityisesti kieli päässä ja reikä poskessa kirjoitetut käyttökokemukset ovat tervetulleita.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:41 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Thursday, June 08, 2006

Mobiilitelefooniasiaa

DNA on palvellut viimepäivinä uskomattoman hienosti. Kahteen päivään ei yksikään tekstiviesti ole tullut lävitse. Yhteistyössä heidän kanssaan toimiva TDCSongin kautta sähköposteissakin käy satunnainen kato. Liekö jokin örkki lurkkimassa bittiavaruudessa ja napsii parhaat päältä. Ja tietysti koko lystin lasku omalta osaltani lähetetään väärään osoitteeseen, kuulemma inhimillisen erheen takia.

Ei tästä nyt oikein kiitosta voi jakaa, vaikka hommassa pestäänkin Soneran ja Elisan hinnoittelu mennen tullen. Olen yhä vakuuttuneempi, että DNA:n kultakausi on edessä. Matkapuhelinsäädöt ovat kuitenkin liiketoimintaa, joissa voitto tulee ennenkaikkea volyymista. Soneralla ja Elisalla ei ole tarjota mitään merkittävää lisäarvoa perustelemaan hintojaan. Ja hinnastomuutoksetkin kommunikoidaan todella tökerösti.

Kirjoitti Konsonantti @ 11:10 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Hippi ei peseydy

Pitihän illalla vielä saada kunnon naurun remakka. Coca Colan spotti on yliveto. Hippi ja saippua ovat lyömätön parivaljakko. Visuaalinen ilme erottuu lähes kaikesta muusta kotokamarallamme pyörivästä. Futis yhdistää maailman, joten lokalisoinnin roskakerroinkin puuttuu. Lystiä.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:23 AM :: 8 ajatusta Spottaa

Tuesday, June 06, 2006

Horrorii ja vähän terrorii

Tällä kertaa teidät viedään aikamatkalle 2000-luvun varhaisempiin vuosiin, aikaan jolloin IT-kupla oli juuri sanonut tulkinnasta riippuen PLOP tai POX. Mainosalallakin näkyi kurjistumisen merkkejä ja yhtenä monista myyttinen mainostoimisto X joutui suorittamaan yhteistoimintaneuvotteluja. Noilta ajoilta asti on nämä jutut ovat toinen toistaan kammottavampia kiertänyt suusta korvaan ja korvasta suuhun ja pikkulintujen kautta korviini..

Työntekijälle N oli tunnollinen ja uuttera. Hänet työllistänyt tili lähti matkoihinsa. YT-kierroksella N. kutsuttiin johtajan huoneeseen ilman todistajaa. Näytöksen avausrepla toimi samalla clousauksena: ”Allekirjoita tämä paperi nyt heti, tai mä pidän huolen, ettei sulla ole asiaa töihin enää yhteenkään mainostoimistoon.”

Toinen työntekijä oli toiminut vähän moitittavasti. Uusi ihminen oli vuodattanut muutaman kyyneleenkin asian johdosta. Moitittavasti käyttäytymisestä olisi siis voinut antaa huomautuksen tai varoituksen. Toimisto X ei varoittele, vaan johdon edustaja oli moitittavasti käyttäytyneelle sanonut reippaasti: ”Painu vittuun täältä”.

Moitittavasti käyttäytynyt piti turpansa kiinni ja puri hammasta. Seuraavana viikonloppuna työpaikan oveen oli laitettu näkyvä muistilappu, jossa luki ”Moitittava työntekijä, hälykoodisi ei toimi”. Meni pari viikkoa ja moitittavan työntekijän ilmoittaessa irtisanoutuvansa vastaus oli karu ”Kun mä saan tietää mihin sä menet, niin mä soitan sun uudelle pomolle ja haukun sut.”

Työntekijä N2 oli myöhässä töistä. Kuormitus oli melkoinen ja syntipukin viitta oli vuorostaan hänen harteillaan, joten yöunet jäivät vähiin ja aamut venyivät. Pitipä hänen joskus ottaa muutama keskiketterä rentouttaakseen loppuun ajetun mielensä. Johto ei tätä suvainnut, vaan päätti huutaa yleisissä tiloissa ”N2 on alkoholisti”.

Työntekijä N3 kutsuttiin ilman todistajaa eräänä perjantaina johdon puheille. N3:lle tarjottiin paperia, jossa ammattinimike alennettiin ja palkkaus heikkeni alle alemman nimikkeen suosituspalkan. Perusteet toimenpiteeseen olivat tekaistuja. N3 sai sentään viikonlopun yli miettiä allekirjoittaako paperi vai ottaa riski työsuhteen päättymisestä.

Työntekijä N4 kävi viikonloppuna työpaikalla tekemässä ylitöitä. Hälytysjärjestelmään tuli toimintahäiriö, josta aiheutui hälytys. Asia selvitettiin maanantaina. N4:ltä otettiin työpaikan avain pois. Kuukausi myöhemmin työntekijä irtisanottiin tuotannollis-taloudellisilla perusteilla. Tuotannollis-taloudellisia perusteita ei esitetty. Johdon aikomus irtisanomisiin tuli esiin ensimmäistä kertaa esitettäessä irtisanomisilmoitus työntekijälle. Tässä vaiheessa YT-säätöä ei tarvittu, koska firma oli kuihtunut jo niin paljon.

Työntekijä N5 painostettiin allekirjoittamaan tuotannollistaloudellisilla perusteilla laadittuun irtisanomisilmoituksen muotoon tehty sopimus, jossa työntekijä mm. vapauttaa työnantajansa velvollisuudesta tarjota työtä 9 kk irtisanomista seuraavana jaksona.

Työntekijä Tarkkasen oli nähty vapaa-aikanaan käyvän ravintolassa yhdessä yrityksen entisen, irtisanotun työntekijän kanssa. Tarkkanen kutsuttiin puhutteluun, ja hänen annettiin selkein sanakääntein ymmärtää, ettei irtisanottujen kanssa tule pitää mitään yhteyttä.

Suullisesti työntekijä N6:n kanssa oli sovittu työsuhteen aloittamispäivä. Yllättäen yritys vaatii edellisen työsuhteensa irtisanonutta, ja irtisanomisajalle ollutta N6:tta aloittamaan kahta viikkoa aikaisemmin työsopimuksen raukeamisen uhalla.

N4:n irtisanomisaikeista kerrottu korvaavalle työntekijälle useita kuukausia ennen kuin työntekijä sai tietää tuotannollis-taloudellisesta irtisanomisuhasta.

N5:n tekemistä virheistä kerrottu avoimesti sisäistenpalaverien yhteydessä muille työntekijöille, ilman, että työn onnistuminen jatkossa paremmin muiden osalta olisi sitä edellyttänyt. Sama toistui useita kertoja. Johto myös nauroi N5:n puheelle sisäisissä palavereissa. Ei mitään häpyä. Todellista hengen nostatusta!

Freelancer F1:lle annettu ymmärtää mahdollisuus useiden tuhansien eurojen kuukausipalkkaan freelance-sopimusta allekirjoittaessa. Käytännössä palkka jää alle tuhanteen euroon kuukaudessa. Noin puolesta freelancerin tekemistä tunneista ei suostuta maksamaan palkkaa freelancerin asiasta tekemien toistuvien huomautusten jälkeen. Viittaus varhaisempaan briiffi tai pensseli –viestiketjuun tässä blogissa, jossa lapsi sai kaksi kitkerää karamellia.

Samoista tehtävistä tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanotun N4:n tehtävistä oli osa siirretty F1:n tehtäväksi, eli F1:n työmäärä kasvanut huomattavasti vakituisen työntekijän irtisanomisen jälkeen.

Työntekijän N5:n ilmoitettua työsuojeluvaltuutetulle burnoutista ja huolestumisestaan muista yrityksen työntekijöistä, työntekijää käyty huomauttamassa asiasta ja annettu selväsanaisesti ymmärtää, että kyseisistä asioista ei työpaikalla saa kertoa.

Työntekijän N7:n budjetoitujen työtuntien ylittävien työtuntien korvauksia ei ole työntekijän halusta huolimatta suostuttu maksamaan rahana, vaikka asia on kirjattu yrityksen bonusjärjestelmään.

Johdon laiminlyöntejä oli siirretty toistuvasti työntekijöiden virheiksi. Työaikaseurantaa edes ylitöiden osalta ei ole yrityksessä järjestetty millään tavoin. Työterveyshuolto järjestyi tässä pahamaineisessa paikassa siten, että työntekijöiden käynnin peruste ilmenee laskusta yritykselle.

Työntekijöiden sähköposteja, myös henkilökohtaisia oli luettu todistettavasti pitkän aikaa. Palkkioksi siitä työntekijöiden tehtävänkuvaa muutettu lähes viikoittain ilman, että työntekijällä olisi ollut aitoa mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.

Yrityksen asiakkailta tullutta palautetta työntekijöiden N1-N9 virheistä ei ole esitetty työntekijöille pyynnöistä huolimatta ja samalla perusteella työntekijöiden toimenkuvaa on muutettu.

Työntekijöille N1-N9 oli asetettu toistuvasti töitä tehtäväksi perjantaina iltapäivällä ja vaadittu töiden valmistumista maanantaiksi. Työt olisi voinut antaa tehtäväksi jo useita päiviä aikaisemmin. Toisaalta asiakas ei ollut useassa tapauksessa asettanut minkäänlaista deadlinea tai deadline olisi ollut perustellusti siirrettävissä myöhemmäksi.

Tällä välin F1 oli myös tähän väliin velvoitettu tekemään keskenään suoraan kilpailevien asiakkaiden töitä.

Sokerina pohjalla oli yrityksen johtoon kuuluva henkilö lähettänyt seksuaalisesta ja rasistisesti loukkaavia sähköposteja alaisilleen. Myös yrityksen sisäinen ohjeistus luonnollisesti kielsi vastaavan, kuten johto kaiken tapahtuneen.

Tuollaisessa paikassa minäkin haluisin olla töissä. Tai edes asiakkaana. Homma on selvästi hyvissä käsissä. Henkilöstöjohtaminen on viety taidetta hipovalle tasolle.

Kirjoitti Konsonantti @ 8:01 AM :: 14 ajatusta Spottaa

Shirt Selling Semibaari



Tää on hyvä, osta tämmönen. Näitä ei olekaan kaikilla, tuskin sun naapurilla tai vihamiehellä/naisella.

Tilaa heti osoitteesta antti.huttunen@pp1.inet.fi! Kerro haluatko mustan vai mustan. Toivo kokoa, yksi M on jäljellä, pari XL:ää ja pari L:ää.

Saat paluuviestissä tarkemmat tiedot siitä, kuinka sinusta tulee tämän upean vaatekappaleen kadehdittu omistaja.

Älä kupeksi. Suuntaa tulevaisuuteen näyttävämmin kuin koskaan. Julista maailmalle, että olet ihmiskuntaa etevämpi noin keskimäärin.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:50 AM :: 7 ajatusta Spottaa

Hölmö idea

Kulttuurierot ovat veikeitä. Fiksut suomalaiset kalamiehet kannattavat C&R kalastusmetodia. Fisu ongitaan jollain menetelmällä ulos. Sitä pällistellään hetki, otetaan pönötyskuva ja eliö punnitaan. Tämän jälkeen limainen vesieläin lasketaan takaisin luontoon jatkamaan elämäänsä.

Hommahan toimii ihan mainiosta, vaikka toiminnan mielekkyydestä keskustellaankin kalamiespiireissä. Menetelmällä varmistetaan, ettei kalastuspaine ole ylivoimainen ja kalat pääsevät rauhassa lisääntymispuuhin. Mikäs sen mukavampaa.

Ongelmia tulee, kun itäiseen Eurooppaan myydään kalastusmatkailutuotteita. Catch'n'release termi on täyttä hepreaa ja vastauksessa pyydetään selittämään mitä sillä tarkoitetaan. Pitkä ja perusteellinen vastaus saa pian paluupostissa todellisen bumerangin. "Stupid idea!!!". Tämän episodin taannoin kuultuani olin sanaton.

Juttu paitsi kiteyttää kalamiespiirien keskustelut myös kulttuurierot ja asiakaslähtöisen ajattelun.

Anywayz, kalastus on hieno harrastus.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:06 AM :: 4 ajatusta Spottaa

Monday, June 05, 2006

Blogaamisesta

Ensiksikin päivän mainostus. Juuso ahertaa opinnäytettään yritysblogeista. Te yritysblogien kanssa säännöllisesti törmäilevät tai yritysmaailman blogeja satunnaisemmin edes seuraavat, kantakaa kortenne kekoon. Luultavasti kun työn hedelmistä riittää nautittavaksi laajemminkin.

Samaisen blogin kautta mieleen palautui päivällinen hämmästys. Blogi osoitti hyödyllisyytensä. Tätä kautta kun tietoisuuteeni on etsiytynyt yksi potentiaalinen alihankkija. Toisaalta vanhalle tuttavalle suoritettu puhelinsoitto kirvoitti mielenkiintoisen jatkokeskustelun tulevista yhteistyömahdollisuuksista. Herra oli myös tutustunut tähän blogiin. Ihmekös tuo, kun jostain käsittämättömästä syystä google tarjoaa tätä häkellyttävän korkealla sijalla käytettäessä erinäisiä markkinointiin ja mainontaan viittaavilla hakutermeillä. Eikä tätä hommaa voi väheksyä näemmä asiakashankinnan apuvälineenä.

Tällä viikolla paukahtaa 25.000 sivunäyttökertaa rikki. Saisinpa euron jokaisesta. En ole näemmä vielä tarpeeksi hyvin kaupallistanut tätä kanavaa.

Palaten vielä tänään mainitsemiini erimielisyyksiini johdon kanssa. Osaakin yksi piuha suoltaa välillisesti katoamistemppunsa avulla uskomattoman määrän ärräpäitä tähän maailmaan - ja mielä minun äänihuuliani hyväksi käyttäen. Karkulainen on kuitenkin paikallistettu ja operaatio sen muiluttamiseksi takaisin tänne pikitien päähän on käynnistetty.

Kirjoitti Konsonantti @ 10:22 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Paidat saapuivat

Viimeinkin paketti tupsahti postiin. Käyn nappaamassa sen tänään. Eli kokoa ja mallia tulemaan osoitteeseen antti.huttunen@pp1.inet.fi niin homma etenee. Värivaihtoehdot ovat musta tai musta. Hinta on sen 17 eugenia.

Helsingissä voidaan tällätä sopivassa mestassa niin ei tartte Postia työllistää. Muualle kusti sitten polkee.

Kirjoitti Konsonantti @ 4:02 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Turhauttavaa.

Mattilan Tuomas on terävä kaveri. Näin se homma etenee. Täydellisen kuvaavaa nykymenolle.

Tulipahan lueskeltua viikonloppuna tekijänoikeuksista artikkeli jos toinenkin. Homma on karkaamassa täysin lapasesta. Tekijän kanssa näillä nykyisillä ja varsinkin tulevilla oikeuksilla on hyvin vähän tekemistä. Ne, joiden taloudelliset intressit järjestelyiden tulisi varmistaa jäävät monikansallisten puulaakien varjoon.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:52 AM :: 1 ajatusta Spottaa