Tuesday, February 14, 2006

Toinen todellisuus

Mene illalla hämärän jo reippaasti syleissä ulos, etsi kerrostalo ja tuijota ikkunoita. Mieti monenko näkemäsi ikkunan takana on tietokone. Pohdi monessako se on auki ja monessako sen äärellä istuu joku viettäen aikaa virtuaalisessa rinnakkaistodellisuudessa. Heidän määränsä on merkittävä. Puhumattakaan heistä, jotka jossain vaiheessa päivää ovat vierailleet jossain näillä kulmilla.

Australiaan, Argentiinaan, Yhdysvaltoihin, kaikkialle pääsee muutamassa sekunnissa. Ajattele, että ennen lennättimen keksimistä, ja siitä on lopulta hyvin vähän aikaa, ei moinen tiedonkulun nopeus olisi ollut mahdollista. Siihen olisi mennyt pitkän merimatkan verran. Silloin se oli vähän, nyt se on ikuisuus.

Entä ihmiset joiden ikkunat näet? Et näe heitä, etkä näe verkossakaan. Jokaisella on omat epätäydellisyytensä. Yllättävää, ettei keskustelupalstoilla ole juuri ollenkaan koiran omistajia, jotka löisivät koiraansa. Toisessa todellisuudessa ihminen antaa itsestään ideaalikuvan. Kommunikaatiosta puuttuu usein tärkeät, aidot kasvot. Tässä suhteessa Tequilan kotisivujen puhuva ihminen on erinomainen oivallus.

Nopeassa ja kasvottomassa ympäristössä vallitsevat toisenlaiset sosiaaliset normit. Koko verkko ympäristön arvomaailma on toinen. Hyvänä esimerkkinä siitä kiistat tekijänoikeuksista. Verkko yritetään pitää tiukasti osana tätä maailmaa, ei pystytä hyväksymään sitä, että se on ympäristönä täysin erilainen. Maailmankylä on hieno termi. Tieto tehdyistä ja tekemättömistä leviää kuin juoru talosta taloon. Toisaalta tiedon analysointi vaatii lähdekritiikkiä.

Tervetuloa maailmaan, jossa kuka tahansa voi väittää heti mitä tahansa. Tieto tästä maailmasta kyllä kulkee siihen suuntaan. Puutteet asiakaspalvelussa, pettyminen mainonnan lupauksiin ja tarjoukset, tieto kaikesta leviää. Ihminen valitsee mistä hän haluaa tietää ja ketä uskoo.

Kirjoitti Konsonantti @ 10:40 PM