Monday, May 01, 2006

Valoa elämään

Pääkaupunkiseudun laadukkaimmassa ilmaisjakelulehdessä, Länsiväylässä, on muutaman viime viikon aikana kirjoiteltu kenties kaikkein esteettisimmästä mainonnan osa-alueesta, valomainoksista.

Ne ovat kenties ainoa kaunis asia, jonka Hakaniemen torilla voi nähdä. Tätä nykyä linjana on pitkin pk-seutua, että valomainos sijoitetaan kattolinjan alapuolelle. Vilkkuvia tai liikkuvia osia ei saa olla mukana. Kuitenkin ainakin yksi liikkuva valomainos tiedetään löytyvän Helsingistä.

Valomainoksissa viehättää niiden yksinkertaisuus. Paljoa pelkistetympään ilmaisuun on vaikeampi mennä ja samalla ne sulautuvat ja ottavat haltuunsa ympäristön.

Kaupunkisuunnittelijoiden ja asukasyhdistysten asettaman haasteen lisäksi kolmas keskeinen ongelma löytyy yllättävästä suunnasta. Mainostoimiston AD kun sanoo, että leiska pitää. Tekniikan pohjalta tapahtuvaa soveltamista ei suvaita, ei vaikka se tekisi teoksesta paljon näyttävämmän. Ja sitten vielä asiakas, joka säästää tästä vuosikausienkin investoinnista ja neonputkien sijaan päädytään valaistavaan muovipintaan. Ad tietty komppaa, koska visu menee niinkuin pitää.

Japanilaiset kaupunkinäkymät herättävät ajoittaista kateutta. Jossain homma osataan viedä yli. Tosin kotokamaralle soisin löytyvän jonkinlaisen kultaisen keskitien.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 11:21 PM