Wednesday, May 03, 2006

Mäkkäri riistää!!!!"11

Mitä ihmettä? Mäkkäri antaa tällaisen pelin pyöriä netissä?! Sademetsiä tuhotaan, työvoimaa riistetään ja kaikkea muuta globaalin kapitalismin ikävää ilmentymiä harjoitetaan? Tämähän on kaupallinen itsemurha! PR osaston pitää hallita massojen mielikuvia! Tämä vie pohjan kaikelta!

Tai sitten ei. Kuluttajalle on sama, mistä peli on saanut alkunsa. Viesti on selkeä. Mäkkäri on ymmärtänyt jotain tärkeää. Rehellisyyden. Näinhän asiat ovat. Tämä on elämäntapamme ja elintasomme hinta. Ei Mäkkäri ole syyllinen, syyllinen on jokainen, joka ostaa tuotteita. Mäkkäri ole paha, nuo ovat ne realiteetit, joissa yritys toimii. Mitä niitä peittelemään, niinhän asiat ovat.

Yllättäen tämä negatiivisten asioiden nostaminen freimille toimii myönteistä mielikuvaa vahvistaen. Tai ei se ole yllättävää. Paitsi niille, jotka uskovat, että myönteistä mielikuvaa luodaan parhaiten kun puhutaan vain myönteisistä asioista, ei ollenkaan ikävistä.

Pelaaja kokee itse kaiken. Tekee valintoja ja siinä sivussa hallaa maailmalle. Kokemuksen kautta on helppo löytää sympatia.

Samalla Mäkkäri tekee toisen, nerokkaan toimenpiteen. Tällä keinolla yritys tekee kuluttajista tiedostavampia. Valinta ei olekaan itsestään selvä, markkinoinnin argumentit alkavat kiinnostaa ihan uudella tavalla. Tai ei pelkästään argumentit, vaan kokonaiskuva.

Sillä tasoitetaan tietä markkinoille, joilla hinta ei ole ainoa kilpailukeino. Kestävänkehityksen periaatteet, lähiruoka, laatu, työllisyys - nehän ovat loistojuttu. Niistä kannattaa maksaa enemmän.

Markkinat määräävät yrityksen toiminnan, eikä päinvastoin. Niin se vaan on. Nyt ohjaillaan markkinoita haluttuun suuntaan, sellaiseen, jossa tuottavaa liiketoimintaa on nähtävissä huomattavasti pidemmälle tulevaisuuteen.

Edit: Perustuen siihen vahvaan olettamukseen, että Mäkkäri on virallisesta riippumattomuudestaan huolimatta mukana pelissä.

Niin tai näin, tämä on sidosryhmäviestinnän sijaan intressiryhmäviestintää. Haastavampaa ja palkitsevampaa.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 12:08 AM

Read or Post a Comment

Huomautuksena vielä, että jos/kun tämä on suunniteltu tai ainakin hyväksytty toimenpide, niin uskottavuuden kannalta on olennaista, että julkaiseva taho on kriittinen, tiedostava ja kantaa ottava.

Posted by Blogger Antti @ 1:32 AM #
 

Tämähän ei ole Mäkkärin omia tekeleitä, lisätietoa Voiman sivuilta...

Posted by Blogger Sanat on @ 4:30 AM #
 

Lukaisin kyllä jutun sieltä.
Mutta silti homma vaikuttaa vähän siltä että joku tietää kuinka tiedostaviin ihmisiin vaikutetaan verkon kautta. Nyt tämä kehittää myönteistä mielikuvaa, niin hassua kuin se on.

Posted by Blogger Antti @ 4:55 AM #
 

Itse taas olen ko. asian suhteen en-oikein-tiedä-minkä-rajamailla. Sanomassasi piilee järkeä, toisaalta aikamoiselta riskiltä kyseinen veto silloin tuntuisi. Varsinkin kun mukana on mm. lahjonta. Mene ja tiedä.

Oli miten oli, tämä kuitenkin antaa tilaa sille ajatukselle mitä ajat takaa. Negaation (ja rehellisyyden) kautta voittoon.

Posted by Blogger Sanat on @ 5:42 AM #
 
<< Home