Thursday, December 21, 2006

Rauhaa

Mainonta on syvältä II toivottaa parempaa joulumieltä kaikille.

Nauttikaa valon, tuoksujen taikaa
Lämpöä, rauhaa, vapaata aikaa.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:26 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Tuesday, December 19, 2006

Muse.

Kun luulet, että asiakassegmenttisi on riittävän kapea, niin kavenna sitä entisestään. Sen tulee olla niin kapea, että hirvittää. Helvetti, että hienoja ajatuksia.

Ja moniko mainostoimisto sanoo tuon sille urpolle asiakkaalle, joka haluaa myydä kaikkea kaikille. Saati moniko mainostoimisto sanoo, että tuotteessa on vikaa, tee parempi? No, ei siinä mitään. Vaikka parempi vois joskus olla.

Tässä on jotain, josta ilmenee oikea asenne. Täyttä neroutta reilut kuusi minuuttia. Tästä on niin paljon opittavaa jokaisella tuotepäälliköllä, jokaisella luovalla suunnittelijalla, jokaisella.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:53 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Friday, December 15, 2006

Elisa interaktiivisena

Elisa toimii ympäristöystävällisesti ja postittaa suorana mainoksilla täytettyjä DVD-koteloita. Paradoksi? Kenties, mutta oli miten oli, Elisan osalta on myös mielenkiintoisempi juttu.

Elisa, WinfoMedia ja JCDCeaux tuovat kaduille jotain, jota nimittävät uudeksi markkinointitavaksi. Yksinkertaisuudessaan hommassa on kysymys pysäkkikatoksen seinässä olevasta interaktiivisesta Winfo-mediataulusta.

Taulusta kuulija voi valita haluamansa videon. Valinta tapahtuu osoittamalla painikkeita. Pelkkä osoittaminen riittää, taulua ei tarvitse koskettaa. (Näin vältämme sormenjäljet, toim. huom.)

Mitä hyötyä hommasta sitten on? Asiakas voi kuunnella ja katsella tuoreen Elisa Jukeboksin musiikkivideoita raitiovaunua odotellessaan. Musiikki kuuluu mediataulun kaiuttimista. Kuulolle joutuvat siis kaikki samalla pysäkillä vartovat. Entä jos musiikkimaku ei mene yksiin? Kuka ottaa vastuun?

Viritelmiä löytyy kaikkiaan viideltä raitiovaunupysäkiltä: Mannerheimintieltä Kisahallin kohdalta, Kaisaniemenkadulta, rautatieaseman edustalta sekä kahdesta paikkaa Aleksanterinkatua.

JCDecaux'n liiketoimintajohtaja Matti Viitala kertoo, että uuden teknologian käyttöönotto ensimmäisenä Suomessa ja koko maailmassa perustuu JCDecaux'n visioon tuoda innovatiivisia ratkaisuja ulkomainontaan.

WinfoMedian hallituksen puheenjohtaja Mika Herpiö uskoo, että projekti on merkittävä päänavaus mediataululle. Usko taulun kansainväliseen potentiaaliin on kova.

Elisan mainoskampanja on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Itse muistan ulkomailla toteutetun Pepsin kamppiksen, jossa mainoksessa oli pistoke kuulokkeille. Kun pihan tökkäsi siihen, kuuli musiikkia.

Pepsin sovellus oli intiimimpi ja kenties muut paremmin huomiova. Vaikkakin toiminnallisuudessa ja tekniikan hohdokkuudessa hieman tulokkaalle häviääkin.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:12 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Thursday, December 14, 2006

Zero happoja

Kaksi ilmiötä: rasittava mainoskampanja ja raadollisinta realityä edustava tapaus Olli Hokkanen. Tuloksena on kupliva sekoitus myötähäpeää ja hilpeyttä.

Toivottavasti limukka ei mene väärään kurkkuun. Jostain käsittämättömästä syystä blogger sekoilee oikein antaumuksella kuvan ja linkin kanssa. Toivottavasti toimii.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:04 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Wednesday, December 13, 2006

Järjestelyjä

McCann ja Lowe iskettiin yhteen. Odotettua, mielenkiintoista. Saa nähdä, millaiseksi yhtiön yrityskulttuuri muodostuu. Saati sen, käykö tapahtuneessa kuten mainostoimistofuusioissa yleensä, eli ei hirvittävän hyvin.

Suuri ja yhä suuremmaksi paisuva osuusliike, koko kansan SOK osti Suomen Esson pois kuljeksimasta. Jotain osasi epäillä siinä vaiheessa, kun Esson pääkonttorilla loisti yllättävän monta ikkunaa yön pimeydessä. Ja taisi parkkipaikallakin olla tavanomaista runsaampi ja pidempi autoedustus.

Pienestä voi olla hyvä mieli kiinni. Näin tuumailin, kun bussiin noustessa hopeanvihreinen joulunauha ja pari siitä roikkuvaa palloa syleilivät matkakortinlukijaa. Viimeksi mainitun aparaatin toimittanut Enfo on muuten myöskin yritysjärjestelyjen kimpussa.

Epäilemättä kaikki nyt mainitut asiat nostattavat joulumieltä monessa kodissa.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:42 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Friday, December 08, 2006

Hinnoittelun ihanuus

Tovi jos toinenkin on tullut aikanaan kirpputoreja kierreltyä levyaarteita etsien. Siinä sivussa on väistämättäkin uhrannut myös melkoisen monta minuuttia pohdintaan, jotta miten niistä iänikuisista eurodancekokkeleista voidaan pyytää neljää, jopa viittä euroa.

En koskaan uskonut olevani yksin tämän perimmäisen kysymyksen äärellä. Ensin en tiennyt, sittemmin muistanut, että kyllähän tätä aihetta on ihan oikeasti tutkittukin.

Ilokseni tuoreen Soundin Tolosen totuudet -palstalla käsiteltiinkin viiden euron eurodancekokoelmia. Asiat palasivat mieleen ja kaksi neurorataverkostoa saivat ristikytköksen.

Hinnoittelulogiikan taustalla on häviön pelko. Kyllä, se sama joka taitaa kovin monen mainostoimistoihmisenkin selkää aina välillä kutkutella. Ja siitä seuraa se, että omistamiensa esineiden ja asioiden arvo yliarvioidaan.

Erään Richard Thalerin tutkimuksista 1990 julkaistussa artikkelissa kuvattiin, kuinka myyjäryhmälle annettiin kahvimukit. Sitten heiltä kysyttiin, millä hinnalla he luopuisivat niistä. Vastausten keskiarvo oli 7,12 dollaria.

Toiselta ryhmältä kysyttiin, millä hinnalla he ostaisivat samaisen mukin. Keskiarvoksi saatiin 3,12 taalaa. Mielenkiintoista. Järjetöntä ja samalla niin järkeenkäypää.

Kuten Tolonen loppuun totesi, sen Smash hitsin pitäisi irrota 25 sentillä, perkele.

Kirjoitti Konsonantti @ 11:11 AM :: 2 ajatusta Spottaa

Thursday, December 07, 2006

Otaniemen oivallus

No huh huh. Mutta älkää säikähtäkö tavatonta otsikkoa. Huh huh tulee siitä, että kävi sitten niin, jotta tiistaina tuli oltua Otaniemessä tutustumassa autenttiseen teekkariympäristöön. Ja kun sieltä pääsi pois, niin piti jatkaa samaa vauhtia aina Kuopioon asti. Ihan vaan noin varmuuden vuoksi.

Mutta osuipa Otskussa silmään maan mainio viestinnällinen oivallus. Monta tovia sen pohtimiseen käyttäneenä en edelleenkään osaa sanoa oliko kyseessä tarkoituksellinen vai tahaton oivallus. Oivallus se oli, siitä ei ole epäilemistä.

Teekkarien asuttaman talon hissin nurkassa oli puolen metrin pino Länsiväylä -lehtiä. Muualla maassa asuville ja/tai Espoota tuntemattomille selvennettäköön, että Länäri on varsin laadukas ilmaisjakelusanomalehti. Ja ihan oikean lehden kokoinen.

No, näitä aviiseja oli siis nurkassa vino pino ja päällä oli lappunen: "Etsimme lehdenjakajia tälle alueelle". Viesti meni taatusti perille. Opintuen päälle oheistuloja tarvitsevalla teekkarilla oli samantien mahdollisuus tarttua toimeen aktiivisuutensa ja kyvykkyytensä osoittaakseen.

Kirjoitti Konsonantti @ 9:33 AM :: 5 ajatusta Spottaa

Tuesday, December 05, 2006

Juhlista juttua

Arvoisa tasavallan presidentti Tarja Halonen,

Ilmaisen nöyrästi pettymykseni siitä, etten tänäkään vuonna tullut kutsutuksi linnanjuhliin. Toivon, että tulevina vuosina huomioitte minutkin vieraita kutsuessanne. Olen pettynyt, jos Paavo Väyrynen kävelee huomenna ovesta sisään.

Sitä paitsi, lähetys tulee tv:stä suorana, ja pienet lapset ovat tuolloin valveilla. Siinä mielessä olen taatusti vähemmän traumatisoiva ilmestys kuin Väyrynen.

Tai sitten en. Oli miten oli, tänään töissä juotiin glögiä ja naurettiin porukalla. Laulettiin joululauluja. Istuttiin kiireettä. Joulupukkikin kävi. Toi jokaiselle lahjan. Ylivoimaisesti hauskin oivallus oli Hesarin joulumainosaukeaminen käyttäminen joulupaperina.

Ei ylimääräistä paperiroskaa ja samalla hyötykäyttöä postiluukusta tulvivalle mainosmassalle. Ja nerokas piikki kaupalliselle juhlimiselle. Huomioarvo on huikea, tosin kiinnostavuus vain pakollisen hidasteen luokkaa.

Mielessä kävi myös HELVETIN HYVÄÄ JOULUA! Nyt 0€! -kortti, joka ammoin tehtiin joulukuun viimeisenä työpäivänä. Terveisiä siitä vastaavalle ihmiselle tai vastaavalle.

Kirjoitti Konsonantti @ 7:34 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Monday, December 04, 2006

Nokia nokittaa

Jokunen päivä sitten täällä käsiteltiin matkapuhelinten käyttöjärjestelmiä. Nyt Nokian suunnalta pamahti ilouutinen. Kallasvuo on oikeassa. Internetyhtiöityminen on ainoa oikea vaihtoehto. Tokihan hommassa on riskinsä, mutta Nokialla on saumaa näyttää, että se on innovatiivinen yhtiö.

Vaikka tänään kuvaamani Photosynth on vakuuttava ja lupaava, on Microsoft vielä suurten haasteiden ja jopa uhkien edessä. Sen asema on sikäli ikävä, että liian suurena ja markkinoita dominoivana sillä on jatkuvasti riesanaan oikeusjuttuja ja kilpailuviranomaisten päätöksiä.

Yksi perustava ero näillä kahdella yhtiöllä on. Nokialla ylin johto nauttii korkeinta palkkaa. Microsoftilla asia on toisin, he maksavat suurinta palkkaa tärkeimmälle ihmisille. Se ei suinkaan ole kukaan ylimpään johtoon kuuluva, vaan pääkoodaaja. Aivan, se herra, joka on komentoketjun alapäässä. Todennäköisesti hänellä ei ole suoria alaisia ensimmäistäkään.

Ajattelu tuon taustalla on nerokas. Pääkoodaajan jättämä aukko on paljon vaikeammin paikattavissa kuin johtajan. Osaavia johtajia kyllä löytyy ja kvartaalikapitalismin lainalaisuudet pitävät huolen siitä, että tarjontaa on. Tässä ihan äskettäin saatiin taas loistava esimerkki.

Sonyn Playstation kolmonen on floppaamassa pahasti. Johtaja sai jo kenkää perseeseen. Ei ihme, kysyntää olisi, mutta laitteita ei onnistuta tuottamaan. Samaan aikaan Xbox 360 ja Nintendo Vii jyräävät markkinoilla. Näistä kahdesta vahvemmaksi veikkaisin Viitä. Molempien hinta on lisäksi huomattavasti alhaisempi kuin Sony-lisän huomioidenkin pleikka kolmosen.

Uuden sukupolven konsolit ovat jo täysillä internetiä hyödyntäviä laitteita. Viille on saatavilla pientä kuukausimaksua vastaan kaikki vanhojen Nintendojen pelit. Näin on luvattu, ja oletan, että siihen lupaukseen voi myös luottaa. Se on siis samalla ensimmäinen täydellisesti alaspäin yhteensopiva konsoli. Kiitos emulaation.

Nintendolla ymmärretään longtailin merkitys. Jo aikoja sitten kuihtuneiksi luulluilta 8-bittisen matolaatikonkin pelimarkkinoilta saadaan tuottoa. Internet, sepä se, kanava suuriin volyymeihin, joita tarvitaan pienillä katteilla.

Ja nyt sitten Nokia tulossa samoille apajille. Nähtäväksi jää, mitä heidän puhelimillaan voi tehdä ja mikä alusta niissä silloin on. Laitan panokseni Linuxille.

Kirjoitti Konsonantti @ 8:06 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Case Keskusta

Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä jaksaa vieläkin itkeä saamiaan potkuja. Levikkitavoite ei täyttynyt joten vakanssille piti etsiä pätevämpi haltija. Siinä ei pitäisi olla mitään epäselvää. Kuten ei siinäkään, että lehtiä kansaa ei välttämättä kiinnosta lukea Keskusta-poliitikkojen toilailuista.

Muna&Mullikka uutisoi Pietilän todistaneen, että Keskusta-poliitikot ovat painostaneet häntä. Minusta se ei ole mikään uutinen. Painostus on realiteetti työelämässä. Kuule Antti-Pekka, elä sen kanssa. Jälkikäteen on turha nillittää.

M&M:nkin kannattaa olla varuillaan. Mitenkään yleentävään sävyyn lehti ei Keskustasta kirjoita verrattuna vaikkapa Kokoomukseen. Olen pitkään ollut siinä käsityksessä, että toimittajan kuuluisi pyrkiä objektiivisuuteen. Valitettavasti näyttää siltä, ettei siihen olettamukseen ole luottamista.

Aihetta sivuavat myös tuoreet lööpit, joissa kerrotaan, että Matti Vanhanen halusi suhteelta vain seksiä. Ei kai sekään ole tavatonta. Herraties kuinka paljon maailman historiassa on seksin ympärille rakentuneita suhteita. Vieläkö Mattia sanotaan harmaaksi persoonaksi? Mattihan on karju.

Näistä lähtökohdista odotan innolla, mitä PHS Keskustan kanssa tekee. Ainakin herkullisia eväitä huikean huomioarvon kamppikseen on ilmassa.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:46 AM :: 1 ajatusta Spottaa

Verkosta tarttunutta

Viikko starttasi päräyttävissä merkeissä. Ensinnäkin Blogispotti-palvelu, jonka jo ennakkoon huomioimme, avautui virallisesti tänään. Onnea ja menestystä. Spotatkaa MOSII:a.

Mutta sitten siihen juttuun, joka sai kasvoilleni todella leveän hymyn ja myös loksautti leukani auki. 360-asteen kuvia on joskus tullut fiilisteltyä täällä. Hienoa jälkeä, ei siinä mitään. Mutta.

Eilen RSS-säätämisen sivutuotteena sain käsiini linkin, josta surffaamalla päädyin tutustumaan Microsoftin Live Labsin Photosynthiin. Se tekee Testuren työttömäksi. Suosittelen tutustumaan. En löydä sanoja kuvailemaan tunnelmiani. Mieli tekee kuumeisesti töitä kaupallisia sovellutuksia ideoiden.

Live Labsin sivuilla esiintyvä Seadragon vaikuttaa myös mielenkiintoiselta tapaukselta. Tulemme taatusti seuraamaan näiden kahden tulevaa kehittymistä.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:24 AM :: 2 ajatusta Spottaa

Sunday, December 03, 2006

RSS-syöte

Se on nyt lisätty. Opeteltu käytännössä nollasta. Blogger betan kanssa sen lisääminen mainittiin kinkkiseksi. Ei se sitä lopulta ollut. Syötteen osoite on bloginnimi.blogspot.com/rss.xml. Atom syötteen saa vastaavalla litanialla ja atom.xml päätteellä.

Nopeasti kokeilemalla kaikki viisi satunnaisesti valittua bloggerblogia toimivat tuolla logiikalla. Lienen keksinyt pyörän uudelleen. Mutta selkeitä ohjeita ei googlettamalla löytynyt. Ainakaan sille tapaukselle, että käsityönä haluaa koodia muokata.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:16 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Saturday, December 02, 2006

Tuottava synteesi

Jossain vaiheessa on tullut rustattua muutama sana siitä, että markkinointi ja innovointi ovat ne kaksi liiketoiminnan osa-aluetta, jotka lopultatuovat yritykselle rahaa. Tästä lähtökohdasta on houkutteleva ajatus saattaa yhteen kaksi hienoa analyysi, yksi kummastakin osa alueesta.

Brittiläisen Chartered Institute of Marketing eli CIM:in viestintäjohtaja Ray Jones on sanonut äskettäin, että markkinointi vaikuttaa yrityksen tulokseen huomattavasti muita toimintoja enemmän. Tältä pohjalta RNO:n toimitusjohtaja Pia Rautakorpi-Hannula työsti ajatteluaan.

- Markkinointi ei vaikuta yrityksen tulokseen muita toimintoja enemmän. Ei myöskään vähemmän. Riippuu täysin markkinoista, asiakkaista ja heidän valintamotiiveistaan, jakelukanavasta, taloudellisista resursseista, yrityksen tuotteista ja vaikka mistä muusta yrityksen arvoketjun osasta, missä investoitu raha tuottaa eniten. Itse uskon vahvasti siihen, että viime kädessä investoinnin pitäisi perustua asiakkaan valintamotiivien tuntemiseen ja niiden tyydyttämiseen, hän kirjoitti

Toinen tärkeä, mutta ei lainkaan yllättävä ja todella ilmeinen havainto hänellä oli siitä, että brittiläisen CIMin tekemän tutkimuksen mukaan markkinointiosaajia on pörssiyritysten hallituksissa liian vähän.

Kirnauskiksen Noora Ilorannan innovaatio-ajatuksista löytyi paljon hienoa. -Innovatiivisen yrityksen lähtökohta on innovatiivinen rekrytointi. Aivan, rekrytointiprosessi, joka ei etsi työntekijää mihinkään tehtävään, koulutustaustalla ei ole väliä ja tietoa työtehtävistä ei ole., hän pohdiskeli.

- Innovaatiolle täytyy antaa myös aikaa, idea ei aina synny vessareissulla. Googlella työaika on jaettu karkeasti seuraavanlaisesti: 70 % peruskauraa, 20 % kauraan liittyvää innovaatiota ja 10 % jotain ihan muuta. Innovaation suurin viholllinen on lannistaminen. Varmin tapa tappaa innovaatio on tyrmätä uusi haavoittuva idea. Innovatiivinen yritys ottaa riskejä, kokeilee ja epäonnistuu mieluummin kuin tutkii loputtomiin.

Naulan kantaan. Noissa kahdessa kappaleessa kiteytyy niin paljon vastauksia niihin perimmäisiin kysymyksiin. Sen enempää en ristisiitosta suorita, koska itseäsi eniten hyödyntävän vastauksen rakennat itse noiden kahden teesin ja oman antiteesisi synteesinä.

Rautakorpi-Hannulan ajatukset löydät kokonaisuudessaan täältä. Kirnauskiksen tekstiin pääset tällä linkillä.

Kenties joidenkin mielestä kuiva asia vaatii loppukevennyksen. Sen jälkeen, kun MOS II prelaunch-vaiheessa hieman tutkaili Batesin kanssa pakkonaitetun Y&R:n henkilöstörakennetta katosi henkilöstölista puulaakin sivuilta hyvin pian. Hauska yhteensattuma.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:07 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Friday, December 01, 2006

Summaus

On aika summata Kakkosen ensimmäisten päivien ja niitä edeltäneen ajan havainnot. Kantavammat aiheet ovat jo käsitellyt, mutta mielessä on muutama mielenkiintoinen, mutta hopealle jäänyt.

Ensimmäinen on Fortumin häsellys. Nostetaan hintaa ja perutaan kohotus. Espoolaisillehan luvattiin jo kerran, ettei hinta nouse kaupan myötä. Ja hinta oli nousta jopa enemmän kuin muilla Fortumin asiakkailla.

Asiakassuhdemarkkinoinnin kannalta tuo poukkoilu on tuhoisaa. Menetettyjen asiakkaiden lisäksi muiden asiakkaiden luottamus Fortumiin varmasti heikkeni. Uskottavuus kärsi hallaa. Eikä johdon kehno seivauskaan paljoa auttanut asiaa.

Toisena käsittelemättä jäi katselukorttikeskustelu. Seinään kiinnipultattu taulutelevisio ei ole enää niin ihana, kun katselukorttia pitäisi vaihtaa. Tuntui käsittämättömältä, että kanavia ei saa yhdelle kortille. Pakkohan se on olla mahdollista. Nyt sen on pakko olla mahdollista, kun ministeriö ärähti ja antoi käskyn, että kaikki samalle kortille, mars mars.

Lisäksi seurasin mielenkiinnolla FCB/Espan irtautumista ketjusta ja muodonmuutosta Ezpa-nimiseksi, johdon omistamaksi toimistoksi. Vielä kiinnostavampaa on nähdä, miten toimisto onnistuu omassa markkinointiviestinnässään. Toivottavasti emme näe Volvolla avannolle ajavia miehiä enää yhtään lisää.

Sitten yleisempää jaarittelua. Comebackin myötä tuntuu, että kadoksissa ollut kaksonen olisi löytynyt elämään. Minä ja blogi olemme symbioottisessa suhteessa. Toivottavasti hommasta koituu myös lukijoille entistä enemmän hyötyä. Tai edes ajatuksia.

Korostaisin, että kaikille mielekkäämpää on, jos lukijoiden suunnalta tulee kysymyksiä, kommentteja, havaintoja tai ajatuksia käsiteltäviksi aiheiksi. Ensimmäinen Krominoppa-palkinto myönnetään Qtealle, joka on kiitettävästi kommentoinut esilläolleita aiheita. Qtea, otatko yhteyttä, niin saat Krominopat liitettäväksi sivustollesi. Tai nouda ne Flickristä.

Vasemmasta laidasta löytyy nyt linkki, josta pääsette ehdottamaan linkkejä, huomauttamaan toimimattomista linkeistä tai vaikkapa kysymään jotain. Erityisesti suosittelen sitä heille, jotka Google tänne johdattaa, kun etsivät kysymykseen vastausta. Egotaivaaseen terkkuja, että "Top of Mind" voisi olla Suomeksi vaikkapa "Ensimmäisenä mielessä". Mielen huippu olisi myös hauska käännös. Monitasoisempi ja kryptisempi.

Ohjaillun ennakkohypen ohella paluusta on uutisoitu myös muissa blogeissa, mikä lämmittää kehnon sydäntä. Erityisen mukava oli löytää MOSII tuoreen Blogispotti-palvelun ensimmäisten lisäysten joukosta. Palvelun ideana on kerätä ajankohtaisesti kaikki maan parhaat blogikirjoitukset yhdelle sivulle. Toivomme palvelulle menestystä!

Toiset Krominopat jaetaan sille, joka ratkaisee countdownin alkaessa esitetyn arvoituksen. Se on samalla myös Kakkosen ensimmäinen Viikonloppuvisa.

Kirjoitti Konsonantti @ 8:52 AM :: 2 ajatusta Spottaa

Mobile future

- Tärkeintä on, että Symbian-puhelinten markkinat kasvavat, Pekka Riippi Teleca Oy:stä pohti Talouselämän haastattelussa vuonna 2004 ja jatkoi: - Symbian-partnerin kannalta on sitä parempi mitä useamman valmistajan puhelin toimii tällä käyttöjärjestelmällä.

Tuosta vuodesta tekniikka on tullut eteenpäin jättimäisin harppauksin. Symbian on vallannut markkinoita, mutta samalla jäänyt vakavasti jälkeen ajastaan. Yritäpä ottaa MSDOS 6.0:lla kaikki tehot irti omasta tietokoneestasi. Symbianin tilanne on kutakuinkin vastaava.

Marraskuun 16. Tekniikka&talous kirjoitti seuraavaa: "Symbianiin panostetut tuhannet työvuodet ovat vieneet alustan jo tuottavaan vaiheeseen. Mobiili-Windows on vielä virittelyvaiheessa, jonka jälkeen todellinen menestysmahdollisuus selviää. Linux-puhelimissa alusta vaatii reilusti työvuosia kehittyäkseen sopivaksi tiuhaan vaihtuviin malleihin.".

Mielenkiintoista, että lehden toimitus uskoo mitä heille kerrotaan. On kiistämätön fakta, että Windows Mobile on jo nykyisellään sovelluskehittämisen kannalta paljon nopeampi ja tehokkaampi ympäristö. Mutta senkin rooli on nähtävissä välivaiheena. Linux-puhelimet tekevät tuloaan ja on luultavasti vain parin vuoden kysymys, kun ne valtaavat markkinat.

Linuxin edut ovat kiistattomat. Se on luotettava ja tehokas. Mikään yritys ei pidä kiinni siitä mustasukkaisesti. Sovelluskehittämiseen löytyy osaamista paljon Symbiania enemmän. Se hävittää lopullisesti jo häilyneen rajan puhelimen ja tietokoneen välillä. Ohjelmistot sopivat siihen valtaosin uudelleen kääntämällä ja hienosäätämällä. Noin perstuntumalta arvioiden.

Japanissa Linux on jo yllättävän vahvoilla. Yhdysvalloissa Windows Mobile on saanut vakaan jalansijan. Miksi? Niissä sovelluskehittäjien mielipiteitä on kuunneltu. Luonnollisesti Symbianiin paljon rahaa investoineet johtajat eivät voi sanoa alustan olevan vanhentunut.

Tässä valossa älypuhelinten kytkykauppa parin vuoden sopimuksineen tuntuu vahvasti riskialttiilta kuluttajan kannalta. Hän sitoutuu nopeasti vanhentuvaan tekniikkaan. Katse tulevaan, oli se sitten Windows tai Linux.

Lisäys, joka vahvistaa näppituntumaani: "Eräässä linux-mobiilikonferenssissa esitettiin äskettäin ennuste, että vuonna 2010 älypuhelinmarkkinoiden jako menee: symbian 30%, windows mobile 25%, linux 25%, muut 20%.".

Kirjoitti Konsonantti @ 1:02 AM :: 1 ajatusta Spottaa