Monday, December 04, 2006

Nokia nokittaa

Jokunen päivä sitten täällä käsiteltiin matkapuhelinten käyttöjärjestelmiä. Nyt Nokian suunnalta pamahti ilouutinen. Kallasvuo on oikeassa. Internetyhtiöityminen on ainoa oikea vaihtoehto. Tokihan hommassa on riskinsä, mutta Nokialla on saumaa näyttää, että se on innovatiivinen yhtiö.

Vaikka tänään kuvaamani Photosynth on vakuuttava ja lupaava, on Microsoft vielä suurten haasteiden ja jopa uhkien edessä. Sen asema on sikäli ikävä, että liian suurena ja markkinoita dominoivana sillä on jatkuvasti riesanaan oikeusjuttuja ja kilpailuviranomaisten päätöksiä.

Yksi perustava ero näillä kahdella yhtiöllä on. Nokialla ylin johto nauttii korkeinta palkkaa. Microsoftilla asia on toisin, he maksavat suurinta palkkaa tärkeimmälle ihmisille. Se ei suinkaan ole kukaan ylimpään johtoon kuuluva, vaan pääkoodaaja. Aivan, se herra, joka on komentoketjun alapäässä. Todennäköisesti hänellä ei ole suoria alaisia ensimmäistäkään.

Ajattelu tuon taustalla on nerokas. Pääkoodaajan jättämä aukko on paljon vaikeammin paikattavissa kuin johtajan. Osaavia johtajia kyllä löytyy ja kvartaalikapitalismin lainalaisuudet pitävät huolen siitä, että tarjontaa on. Tässä ihan äskettäin saatiin taas loistava esimerkki.

Sonyn Playstation kolmonen on floppaamassa pahasti. Johtaja sai jo kenkää perseeseen. Ei ihme, kysyntää olisi, mutta laitteita ei onnistuta tuottamaan. Samaan aikaan Xbox 360 ja Nintendo Vii jyräävät markkinoilla. Näistä kahdesta vahvemmaksi veikkaisin Viitä. Molempien hinta on lisäksi huomattavasti alhaisempi kuin Sony-lisän huomioidenkin pleikka kolmosen.

Uuden sukupolven konsolit ovat jo täysillä internetiä hyödyntäviä laitteita. Viille on saatavilla pientä kuukausimaksua vastaan kaikki vanhojen Nintendojen pelit. Näin on luvattu, ja oletan, että siihen lupaukseen voi myös luottaa. Se on siis samalla ensimmäinen täydellisesti alaspäin yhteensopiva konsoli. Kiitos emulaation.

Nintendolla ymmärretään longtailin merkitys. Jo aikoja sitten kuihtuneiksi luulluilta 8-bittisen matolaatikonkin pelimarkkinoilta saadaan tuottoa. Internet, sepä se, kanava suuriin volyymeihin, joita tarvitaan pienillä katteilla.

Ja nyt sitten Nokia tulossa samoille apajille. Nähtäväksi jää, mitä heidän puhelimillaan voi tehdä ja mikä alusta niissä silloin on. Laitan panokseni Linuxille.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 8:06 AM