Friday, December 08, 2006

Hinnoittelun ihanuus

Tovi jos toinenkin on tullut aikanaan kirpputoreja kierreltyä levyaarteita etsien. Siinä sivussa on väistämättäkin uhrannut myös melkoisen monta minuuttia pohdintaan, jotta miten niistä iänikuisista eurodancekokkeleista voidaan pyytää neljää, jopa viittä euroa.

En koskaan uskonut olevani yksin tämän perimmäisen kysymyksen äärellä. Ensin en tiennyt, sittemmin muistanut, että kyllähän tätä aihetta on ihan oikeasti tutkittukin.

Ilokseni tuoreen Soundin Tolosen totuudet -palstalla käsiteltiinkin viiden euron eurodancekokoelmia. Asiat palasivat mieleen ja kaksi neurorataverkostoa saivat ristikytköksen.

Hinnoittelulogiikan taustalla on häviön pelko. Kyllä, se sama joka taitaa kovin monen mainostoimistoihmisenkin selkää aina välillä kutkutella. Ja siitä seuraa se, että omistamiensa esineiden ja asioiden arvo yliarvioidaan.

Erään Richard Thalerin tutkimuksista 1990 julkaistussa artikkelissa kuvattiin, kuinka myyjäryhmälle annettiin kahvimukit. Sitten heiltä kysyttiin, millä hinnalla he luopuisivat niistä. Vastausten keskiarvo oli 7,12 dollaria.

Toiselta ryhmältä kysyttiin, millä hinnalla he ostaisivat samaisen mukin. Keskiarvoksi saatiin 3,12 taalaa. Mielenkiintoista. Järjetöntä ja samalla niin järkeenkäypää.

Kuten Tolonen loppuun totesi, sen Smash hitsin pitäisi irrota 25 sentillä, perkele.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 11:11 AM

Read or Post a Comment

Toinen käsittämätön asia on, että käsittämättömän usein näkee Kirjavalioista (jotka siis ovat lyhennelmiä nk. klassikkokirjoista) pyydettävän kirpputoreilla ja osto-myyntiliikkeissä rahaa, joskus jopa useampaa euroa. Antikvariaatikoille joutuisi varmaan maksamaan, jotta ne ottaisivat niitä vastaan.

Tosi hyvä tuo kahvimukiesimerkki, tästä jää ajateltavaa vielä huomisellekin.

Posted by Blogger Qtea @ 6:16 AM #
 

Mutta tuossa mukijutussa on niskanpäällä se osapuoli kumpi ensin sanoo hintansa. Jos myyjä pääsee sanomaan hintapyyntönsä ensin niin se väistämättä upgreidaa mukin ostajan hintamielikuvaa... toisaalta jos ostaja pääsee tekemään oman tarjouksensa ensin niin myyjä joutuu tarkistamaan omaa pyyntöään alaspäin jo ennen sen ilmoittamista jos kaupan haluaa.
Myynnin hinnoittelu on tosiaankin mielenkiintoista ;-) Mutta oikein ostamalla vasta katemarkkkoja syntyykin...

Posted by Anonymous Anonymous @ 8:36 AM #
 
<< Home