Wednesday, August 30, 2006

Taidemarketti

Voihan markkinat! Art goes marketti ei tarkoittanutkaan mitään yhtä hohdokasta kuin Art goes kapakka. Menköön sitten. Bobin (ovatpa tänään ehtineet...) ja Jari Leinosen idea on pystyttää Helsingin Albertinkadulle taidesupermarket Pikasso.

Kantavana ajatuksena kokeilla kuukauden ajan, voiko taidetta myydä samalla tavalla kuin lenkkimakkaraa, kirnupiimää ja maksalaatikkoa. Alennuksia ei saa, eikä ummikkoa kuseteta. Kuulemma.

Jos tempauksella kiskotaan ns. korkeakulttuuria yhtään alas norsunluutornista, on homma - niin epäilyttävältä kuin se alkuu kuulostaakin - ollut yleisesti hyödyksi.

Onkohan myymälän eteisessä pikasuutarin, ei kun siis pikamaalarin "Muotokuva odottaessa"-palvelu. Tuttu katujen varsilta varsinkin eteläisemmässä Euroopassa.

Jep, kuva on kuva, oli se sitten kenen tahansa tekemä. Eikä huono kuva nimekkäästä tekijästä paremmaksi muutu.

Myydäänkö ne teokset, joissa päiväys menee umpeen, alennettuun hintaan?

Kirjoitti Antti Huttunen @ 12:18 PM

Read or Post a Comment

Mulla on sellainen mielikuva, että aivan vastaavaa konseptia olisi toteutettu Glasgowssa niiden kulttuuripääkaupunkivuonna 1990 ja silloin ilmeisen menestyksekkäästi.

Idea ei sinänsä ole ollenkaan huono. Taide on järkevää viedä sinne, missä ihmiset liikkuvat (Glasgowssa muistaakseni joku raatihuoneentori tms. keskusaukio). Mahdollisuus ostaa taidetta tarjoaa ihmisille turvallisen, tutun ja helpon kuluttajan roolin, jolloin ei tarvitse tuntea epävarmuutta tuntemattomienkaan taiteenlajien edessä kun suhde tilaan ja tarkasteltaviksi annettuihin objekteihin määrittyy kuluttaja-roolin kautta.

En toki tämän perusteella osaa ennustaa, miten menestyksekäs se Albertinkadun juttu on. Kuukausi on vähän liian pitkä aika markkinoida ja ylläpitää hypeä, ainakin kesä- ja turistikauden ulkopuolella. Myös taiteen rinnastaminen lenkkimakkaraan ja kirnupiimään kuulostaa epäilyttävältä. Arkisuus tietenkin madaltaa kynnystä mennä käymään, mutta toivottavasti ei siinä määrin, että kaikki kiinnostus lakkaa.

Posted by Blogger Qtea @ 7:00 AM #
 
<< Home