Thursday, March 16, 2006

Pisto omantunnon

Mitä lego tuo mieleenne? Varmastikin jotain muuta kuin nykyiset Bionicle-soturit tappavine radooka-linkkoineen ja muine aseineen.

Vaikkei mainonnalta voi kaiken sen edustaman takia edellyttää tai odottaa juuri minkäänlaista moraalia, on lapsille suunnattu mainonta jotain, jota tulisi kontroloida vieläkin vahvemmin.

Vaikka en kieltäydy eettisin perustein juuri mistään työstä, joutuisin tekemään sen vaikkapa Legon bioniclen tai vaikkapa Action Man -figuurien mainonnan osalta. Onneksi tilannetta ei ole tullut eteen. Todennäköisesti kun älähtäisin siinä vaihessa sen verran, että asiakas etsisi korvat punaisina uutta mainostoimistoa.

Lapsille ei myydä väkivaltaiset leikit mahdollistavia tuotteita. Vaikka niitä on kaupan, ei niitä tarvitse mainostaa. Ei sekuntiakaan. Ainakaan väkivallan kautta. "Metrunuihin soturi teki kukkapenkin radooka-lingollaan". Jossain murrosiän kynnyksellä ihmisen voidaan olettaa ymmärtävän väkivallan seuraukset. Sen jälkeen kysymyksessä ovat vain yksilölliset valinnat. Ennen sitä eivät.

Toisaalta lapsettoman suunnittelijan on varmasti mahdotonta hahmottaa tilannetta millään tasolla. Niin se vaan on. Sitä voi kuvitella tietävänsä yhtä ja toista, mutta vasta kokemuksen kautta asiat voi ymmärtää.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 4:19 AM

Read or Post a Comment

En usko, että on "mahdotonta hahmottaa tilannetta millään tasolla", erilaista vain. Eläytymiskyky ja valveutuneisuus ovat myös lapsettomien ominaisuuksia. Minä ainakin toimin leijonaemon lailla lapsia suojellessani, eettisistä syistä, vaikkei omia lapsia olekaan.

Posted by Anonymous Anonymous @ 1:28 PM #
 

Luonnollisestikin, koska se on inhimillistä. Mutta tulet mahdollisesti huomaamaan, kuinka ajattelu muuttuu jopa aggressiiviseksi, kun on omaa suojeltavaa.

Posted by Blogger Antti @ 11:47 PM #
 
<< Home