Monday, March 13, 2006

Tietämättömyyden siunaus

Muistaako joku - no totta kai muistaa - menneiden vuosien menestystarinan, Levy-yhtiön. Tuotteet, siis orkesterit olivat nimiltään ultrakaupallisesti Apulanta ja Tehosekoitin. Koko homma pohjautui kipinään, joka syntyi oman jutun tekemisestä. Siinä yksi menestyksen resepteistä. Tätä johtopäätöstä vahvistaa vielä se, ettei heikoimman levynsä Apulanta teki kaupallista menestystä tietoisesti hakiessaan.

Moni suuri keksintö on syntynyt, kun joku aihealuetta tuntematon saa ajatuksen, että "voisiko asian tehdä näin". Vuosikausia yhteen sektoriin tuijottamalla ajattelu urautuu väistämättä. Näin on tehty ja näin homma toimii. Onneksi ulkopuolelta tulee ihmisiä, jotka kysyvät ne tyhmät kysymykset. Vaikkapa sen, että "voisiko akun lyijyn laittaa kennojen sijaan grafiittivaahtoon". Seurauksena se, että meillä on edullinen ja kevyt akkutekniikka. Muutamassa vuodessa hybridi tai sähköauto on aidosti varteenotettava vaihtoehto. Nähtäväksi jää, millaisen käyttövoimaveron valtiomme asettaa sähkölle siinä vaiheessa. Meillä Suomessa ympäristöystävällisiä ratkaisuja ei tueta, mieluiten niitä rangaistaan. Kärjistys, mutta vinha perä.

Mitä enemmän Iggloon tutustuu, sitä enemmän se viehättää. Se on rakennettu ajan vaatimusten mukaan. Ja homma toimii - pitihän sitä kokeilla. Enkä koe kuluttajana saaneeni mitenkään huonoa palvelua. Tai jos olisinkin hiljaisen myyjän sijaan ostaja, sitä parempana Igglon palvelua pitäisin. Kiinteistövälittäjät kun perinteisesti haluavat tehdä itsestään korvaamattomia. Asiat kulkevat yhden henkilön kautta. Igglo tekee itsestään asiakasta auttavan toimijan. On läsnä viemättä pääroolia.

Mielessä kävi aamun työmatkalla silmiini toimisto X, jonka logo osui silmiini Lauttasaaren sillan jälkeen. Parissa kuukaudessa henkilöstö on johtoa lukuun ottamatta vaihtunut lähes täydellisesti. Paljonkohan kokemalla opittua asiakastietämystä sieltä on kadonnut. Toisaalta uudella remmillä on puhdaspöytä temmellettäväksi, mutta työtapoihin sopeutuminen on taatusti vaikeaa.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 2:28 AM