Wednesday, March 29, 2006

Johtamisesta vielä

Tulipa mieleeni kokemuksia vuosien, vuosien takaa. Tuolloin vielä opiskelin ja valtion tarjoamien tukien niukkuudesta johtuen piti toimeentulo varmistaa iltatöillä. Niinpä olin Citymarketissa myymässä kalaa. Niihin vuosiin mahtuu yksi parhaista näkemistäni johtajista.

Suomessa on N. ruokakauppaa ja niistä harvassa palvelutiski. Palvelutiskejä on harvassa siksi, että ne tapaavat tuottamaan persnettoa. Yksikään kalatiski ei taida päätyä plussalle, kun lasketaan laskennallinen tilan vuokra ja myytävän kalan hankitakustannukset kuvioon.

Sitten eräänä ihan tavallisena työpäivänä osastopäällikkö vaihtui. Rovaniemeltä Itäkeskukseen tuli töihin Asko Salminen -niminen herra.

Ensi töikseen hän löi kauppiaan kanssa vetoa, että kalatiskille tyypillinen 10% hävikki painettaisiin puoleen. Sen hän teki ja sai kalatiskin myös kannattamaan erinomaisesti. Miten? Yksinkertaisesti, suoraviivaisesti ja hyvin ennakoimalla. Kaikki perusasiat katsottiin kohta kohdalta kuntoon ja tehtiin hyvin. Ei mitään sen mullistavampaa.

Kaikki kokemukset käytettiin hyödyksi ja asiakkaan tarpeita kuunneltiin. Myös henkilöstöjohtaminen oli huippuluokkaa. Olisi herra pärjännyt isommissakin saappaissa, pärjäisi vieläkin, jos haluaisi. Hän oli tonttiinsa tyytyväinen ja on sitä varmaan edelleen. Tällä hetkellä Oulussa.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 7:04 AM