Thursday, April 26, 2007

35 % tuuheammat

Kuluttajavirasto ja Teknokemian yhdistys laativat yhdessä pelisäännöt kosmetiikan mainonnalle. Tämä siksi, että raja normaalin henkselien paukuttelun ja totuuden vastaisen tai harhaanjohtavan läpän välillä on päässyt häilymään.

Yllättäen kosmetiikkamainonnassa on käytetty hyväksi kauneuteen ja hyvinvointiin liittyviä mielikuvia. Mainonnassa on yhä useammin myös konkreettisia väitteitä tuotteiden vaikutuksista. Siksipä sääntöjen pitäisi turvata se, että kuluttaja saa oikeaa ja olennaista tietoa tuotteesta. Lisäksi tuotteiden tulisi olla vertailtavissa keskenään. Tämän takia on tärkeää, että mainonnasta saisi totuudenmukaisen kokonaisvaikutelman jo ensisilmäyksellä.

Ohjeiden mukaan mainoksessa esitettävät tarkat prosenttiluvut tai mitattavissa olevat väitteet pitää pystyä todistamaan oikeiksi. Siinä uskossa minä tosin olen ollut koko urani... mistä lie moinen käsitys syntynyt.

Pelisäännöt muuten koskevat vain sähköistä ja painettua mainontaa. Selkeä reikä porsaksille.

Kirjoitti Konsonantti @ 11:31 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Terapiaa

Jos tuntuu, että hermot menee, niin kokeilkaa. Hauska viraali, ajankohtainenkin. 2290 pinnaa.

Kirjoitti Konsonantti @ 11:03 PM :: 1 ajatusta Spottaa

Tuesday, April 24, 2007

Lapin Kulta

Tapahtui niinä päivinä, että markkinaosuus oli daivannut ja valtakunnassa oluen arvostus yleensä oli tasolla sisäänheittotuote. Lapinkullan brändiä mietiskeltiin uusiksi. Siitä tehtiin hieno juttu M&M-lehteen. Lapparin makuakin uudisteltiin.

Brändisaitti on kiva. Toi jokivesijuttu on pop. Hienoa animaatiota. Hauska läppä:
"HISTORIAA
1872
Lapissa eletään synkkiä aikoja.
1873 torniolaiset suurmiehet kolauttavat viisaat päänsä yhteen..."

Sitten on tää ulkokamppis. Ohjaako se jonnekin? Kauppaan? Nettiin? Omaan mieleen ajattelemaan? Mitä sen pitäisi herättää? Oonks mä vaan tyhmä? Katonko mä väärien aurinkolasien läpi kun ei väpätä?

Jos ja kun maku on uudistunut, niin miksei sillä luoda myyntinä realisoituvaa pöhinää? Normihintaiset tuotteet ja huhuja. Kirjoituksia yleisönosastolle. Kovaäänisiä kapakkakeskusteluja. Youtube-videoita. "Onko se muuttunut." Kyllä minä nyt ainakin ostaisin koesatsin. Ja varmasti moni muukin. Pöhinän päälle "uusi maku, maista nyt" -henkinen kamppis, jossa sisällöllisen konseptin ohella on myös toiminnallinen moinen.

---

Mashup, sanottais sitä Suomessa mässy, jooko?

Kirjoitti Konsonantti @ 11:56 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Kutsu tai tiedote

Erityisesti blogaavat ja blogaamisesta vaikka ihan ilmiönä kiinnostuneet lukijani. Nyt kuulolla! Torstaina 3. toukokuuta järjestetään blogipöhinää Nosturin Nousussa (Telakkakatu 8) alkaen klo 18.30.

Luvassa on hieman normaalista miitistä poikkeavaa meininkiä, sillä järjestävä taho on sopinut Igglon kanssa tapahtuman sponssaamisesta. Luvassa siis hieman juomista ja raksunaposteltavaa.

Tilaisuudessa on ohjelmaa alkaen n. klo 19, jolloin Igglon myyntijohtaja Björn Hammar sanoo sanasensa. Lisäksi luvassa on toisenkin, sähköiseen maailmaan liittyvän, kiinnostavan henkilön puheenvuoro.

Valokuvaus on sallittu klo 20 asti ilman, että erikseen tarvitsee kuvattavilta pyytää kuvauslupaa. Joten jos haluat varmistaa, ettei naamasi näy missään, niin naamioidu tai merkitse itsesi jonkinlaisella Paparazzit pois kimpustani! -merkinnällä tai näkyvään paikkaan liimatulla punaisella tarralla.

Järjestelyistä johtuen saapumisestasi sopii ilmoittaa ennakkoon sähköpostitse osoitteeseen (mari.koistinen (at) gmail.com. Samasta ososta voi kysellä myös lisätietoja, jos niitä kokee tarvitsevansa. Infoa myös täällä ja täällä.

Paikkoja on rajallisesti, joten nopiat syö hitaat. Sieltä mut löytää.

Kirjoitti Konsonantti @ 10:24 PM :: 0 ajatusta Spottaa

Nuoret luovat

Leijonan ja edustuspaikan metsästys on edennyt shortlistausvaiheeseen. Duuneja pääsee ihmettelmään täältä. Aihe oli haastava. Sanokaa nyt, mitä mieltä te olette näistä. Oma suosikkini on We can do it too sen enempää töitä analysoimatta.

Jumaliste, loistava oivallus jutun kuvituksessa. Journalismikin voi olla luovaa sisällöllisen arvokkuuden siitä kärsimättä. Toisaalta on hyvä, että tähän törmäsi netissä, koska nenästä tuleva kahvi tahraa sanomalehden ikävästi.

Sarjassa muuta noteeraamisen arvoista on Sulakkeen ostosreissu IRC-galleriassa. Sekä Habbo että Galleria viehättävät kontaktointivälineinä siksi, että yhteisö on rakentunut palvelun ympärille ja on siten helpommin tavoitettavissa ja määriteltävissä. Blogosfääri on subjektiivisen näkemykseni mukaan heterogeenisempi ja hajanainen kokonaisuus löyhempine keskittymineneen. Miten sen nyt sanoisi, välineenä haastavampi.

Ja Markku from Finland ponnisti verkosta telkkuun.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:23 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Friday, April 20, 2007

50 vuotta haastetta

Kuule Oy teki helmi-maaliskuussa tutkimuksen 50-60 -vuotiaiden suhtautumisesta mainontaan. Tulokset olivat erittäin mielenkiintoista luettavaa siitäkin huolimatta, ettei niissä mitään aivan yllättävää ilmennyt.

Mainostajan kannalta suurin haaste on se, että ryhmä on elämän kyllästämä ja suhtautuu kuluttamiseen melko varautuneesti. Toisaalta vastakkaisesta näkökulmasta ajatellen puhutaan ihmisistä, joilla ei ole asuntovelkaa ja tulotason pitäisi olla huipussansa, ellei laskukiito kohti eläkettä ole jo alkanut. Tässä on ristiriita, eivät he kaikkea rahaansa säästöön laita. Ainakaan jälkipolville. (Tai sitten esimerkiksi Pajamäen Oskun ajattelu ei oikein skulaa. )

Asiasta uutisoi Talouselämä. Jutussa haastateltiin Intersportin markkinointipäällikkö Markku Toposta, joka tuumasi seuraavaa: "Kyllä meidän strategiassamme tämä kohderyhmä on määritelty yhdeksi ydinryhmäksi, mutta emme ole oikein osanneet ratkaista, mikä olisi oikea tapa lähestyä sitä".

Öh ja äh. Ei se ole mitään rakettitiedettä, puhtaasti kontaktointia, kommunikointia, kattoterminä markkinointi. Miksi näistä asioista pitää tehdä näin näennäisen vaikeita? Väitän, että suomalaisista mainos-, viestintä- ja mediatoimistoista löytyy osaamista myös tämän haastavan 50-60 v. kohderyhmän puhuttelemiseksi.

Haastavampaa on saada tuo samainen kohderyhmä vaihtamaan kanavaa perinteisestä fyysisestä walk-in-mestasta täysin virtuaaliseen palveluympäristöön. Ja silti Tjäreborg teki moisen siirron!

Tutkimukselle tuo hauskaa kontrastia tämä juttu. Nuoriskohderyhmäkin on haastava ja kriittinen.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:46 AM :: 3 ajatusta Spottaa

Thursday, April 19, 2007

Tsekatkaa

Ensinnäkin mainiota ja ympäristön erinomaisesti oivaltavaa mainontaa. Erityisesti pidän tuosta pisuaarijalkapallosta. Sitä pitäisi päästä kokeilemaan.

Suomi hei ja olutbrändit, hohoi! Tässähän on oiva vastaisku, kun Hartwall uhoaa muuttavansa suomalaiset alkoholitottumukset ennen näkemättömällä tavalla tuomalla kesäksi ruokakauppoihin kahden litran Nero-viinipakkaukset.

Jos MTV sanoo Pimp My Ride, puhuu Nelonen Viritetyistä vehkeistä. Basso huslaa miten homma vääntyy. Jos ei jaksa haeskella, niin Pimpattu tsygä on SE juttu.

Kirjoitti Konsonantti @ 4:16 AM :: 1 ajatusta Spottaa

Uusi Plussa

Eilen se julkistettiin. Uudistunut plussa olikin uudistuva plussa. Se on hienoa, että prosessin jatkuvuus ymmärretään.

Plussa-ominaisuuden saa jatkossa OP-ryhmän pankkikorttiin. K-Plussan kanta-asiakkaille tarjotaan myös mahdollisuutta tallettaa Plussa-piste-etunsa omalle pankkitililleen.

Yhteistyö OP-ryhmän kanssa on hieno pohja superkortille. Vaan eipä se olekaan ekslusiivista. Syksyllä Plussa-asiakkaille tarjotaan maksukorttivaihtoehto myös muiden pankkien kanssa. S-ryhmällä on oma pankki, mutta se ei välttämättä sulje pois mahdollisuutta yhteiseen korttiin eri pankkien kanssa. Kaikki riippuu S-pankin lopullisesta toimintamallista.

Silti olisin odottanut hieman enemmän. Ohjelman ensimmäinen kierros olisi saanut pyörähtää ennen lanseerausta. Kaikesta huolimatta jäi nimittäin fiilis, että nyt tultiin ulos hivenen keskeneräisen asian kanssa. Toisaalta saattaapa S-ryhmällä olla menossa jotain sellaista pöhinää, että ensimmäisenä ulostuleminen oli hyväkin vaihtoehto.

Keskon mukaan tavoitteena on nostaa Plussa-tarjousten etu aikaisemmasta noin 100 miljoonasta eurosta yli 200 miljoonaan euroon vuositasolla. Itse Plussan kertymiseen Kesko ei kajonnut ja kun S-bonus on killerikonsepti, näyttää siltä, että asiakkaita palkitaan alennuksilla. Sinänsä homma sopii kauppiasvetoisuuteen erinomaisesti.

Kirjoitti Konsonantti @ 4:02 AM :: 1 ajatusta Spottaa

Tuunaa Väyrynen

Vaalit käytiin ja hallituskin on hahmoteltu. Kun uusi eduskunta aloittaa työnsä, haluaa Dodo ry antaa uusille kansanedustajille eväitä, jotta he suoriutuvat tulevasta urakastansa mainiosti unohtamatta ilmastohuolta.

Filosofisella tasolla homman jippo on tuunailla kansanedustajaa kuosiin. Kokeilkaa. Kuka ostaa Paavo Väyrysen? Osta ja tuunaa Paavon tapaa ajatella.

Homma toimii näin

1) huuda kansanedustajallesi DVD, voittaja saa henkilökohtaisen tervehdyksensä edustajalle + mahdollisuuden osallistua luovutusgaalaan tai
2) jätä sivulle terveiset, joista tehdään kullekin kansanedustajalle kooste DVD:n yhteyteen.

- Päällimmäinen idea on tuottaa kansalaisille suora kanava vaikuttaa kansanedustajiin ja kokemus tasavertaisuudesta, ts., että kansalaiset voivat vaikuttaa edustajiin muutenkin kuin äänestämällä ne eduskuntaan ja sen jälkeen latelemalla niille pyyntöjä ja toivomuksia, kertoo Tea Tönnov Dodo ry:stä.

Vaikuttaminen 2.0.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:56 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Wednesday, April 18, 2007

Reboot 9.0

Reboot 9.0 tarjoaa mielenkiintoista sisältöä. Visionäärit Köpikseen.

"What if companies stood to the rules of the particular format serving individual and human needs in an interactive setting with having everyone watching? Would they have to be seriously social? Would marketing communication become human?

Imagine this would really be an Apple side?"

Kirjoitti Konsonantti @ 1:30 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Tuesday, April 17, 2007

Plussaa

Anteeksi, on ollut valtaisan huono omatunto, kun olen laiminlyönyt teitä arvoisat lukijani. Aion kyllä parantaa tapani, mutta ajaksi kutsuttua resurssia on kovin rajallisesti. Vaikka fyysikot väittävät sitä suhteelliseksi. Sovitaanko siis niin, että jos MOS ei päivity ihan huipputahtiin, niin muutama lisätty linkki pitää teidät tyytyväisinä.

Odotan äärimmäisellä mielenkiinnolla huomista (keskiviikkoista) uuden K-plussa-kanta-asiakasjärjestelmän lanseerausta. Onko se uusi vai uudistunut? Kuinka pitkälle se on S-ryhmältä kloonattu? Ennakoiko se mahdollista S:n uudistusta, kun pankki tulee? Kuinka se toimii? Millainen on S-ryhmän vastaisku? Tuskin tässä malttaa nukkua.

Kirjoitti Konsonantti @ 11:55 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Monday, April 16, 2007

Haisee

Jenkeissä on menty siihen, että brändit hankkivat merkkituoksun. Suomessahan tämä on jo vanha juttu. Biolanin kanankakka on klassikko. Sellutehtaiden avulla kokonaiset kaupungit brändäävät itsensä. Myös henkilöbrändäyksessä hajuilla on pitkät perinteet.

Vakavasti, yksi työkalu lisää. Jos ei omaa tuoksua kuitenkaan ihan kaikelle, mutta sopia pohtii, millainen rooli niillä on ihmiset tietoisuuden valokeilaan rynnimisessä ja muistamisessa.

Kirjoitti Konsonantti @ 2:42 AM :: 1 ajatusta Spottaa

Friday, April 13, 2007

Viesti perille

Aikamatkailua ja oivallus, mainiota.

Kirjoitti Konsonantti @ 12:12 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Thursday, April 12, 2007

Hengissä ollaan

Ohhoh. Blogger on jossain vaiheessa vaihtanut kieltä ensimmäiseen kotimaiseen. Antti vaihtoi tällä välin Arabiasta Töölöön. Oulun Kärpillä on kaksi voittoa ja mestaruutta juhlittanee hyvin pian.

Liekö syynä huhtikuun julma aurinko, kun lähipiirissä melkein kaikki ovat enemmän tai vähemmän kyllästyneitä vähintään työelämäänsä tai elämäänsä ylipäätänsä. Oravanpyörästä hyppääminen houkuttaisi.

Jengi ei jaksa yhteiskuntaa, joka on pakottanut sukupolven kilpailemaan itsensä pahoinvoivaksi. Ja sitten on se toinen puoli, joka haluaisi jotain töitä. Tasan ei mene onnenlahjat.

Kirjoitti Konsonantti @ 1:16 AM :: 0 ajatusta Spottaa

Tuesday, April 03, 2007

Satanen vaarantaa

Pikavipit sortavat köyhiä, edustavat koronkiskontaa ja ovat moraalisesti arveluttavia. Näinhän sitä on yleisessä keskustelussa argumentoitu. Nyt siihen tartuttuu mainonnassaan risicum.fi. Iltalehdessä on printti, jossa 100 eugenin setelissä on röökiaskista tuttu varoitustarra

Tekstinään tarra kantaa "Satanen voi vaarantaa taloutesi". Ilmossa on nettioso risicum.fi, ei mitään muuta. Siksi se toimii. Hommaa ei puhkiselitetä, mutta uteliaisuus herää, varsinkin keskustelua seuranneena ja osoiteessahan pitää vierailla. Bannerin sijaan olisin käyttänyt popuppia tai uhrannut etusivun härskisti kampanjalle. Toki huonompaakin on näkynyt, mutta turhaan tässäkin menetetään kävijöitä.

Kirjoitti Konsonantti @ 4:44 AM :: 5 ajatusta Spottaa

Kiitos

Vähiin ennen loppua käyvät ja pienenevät pyyt on jo kaivettu esiin. Tulevan exduunipaikan lähikaupan kauppiasta piti käydä oikein vartavasten kiittämässä hyvästä palvelusta. Tuli itsellekin hyvä mieli, kun näki, miten kiitos lämmitti.

Aamuyöllä heräsi ja päässä oli kirkas ajatus. Se paperille ja unta kuuppaan. Se oli aamullakin mitä mainioin. Jostain syystä ihmiset eivät vastanneet seitsemältä puheluihin. On aina yhtä upea tunne, kun ajatusvyyhti kirkastuu, löytyy se yksi ajatus, joka kiteyttää kaiken, jonka tietää varmasti kantavan. Ja samalla tietää, mitä pääsiäisenä tekee.

Kirjoitti Konsonantti @ 3:43 AM :: 2 ajatusta Spottaa