Wednesday, August 15, 2007

Tavaramerkillistä?

Olipahan hieno ukkonen! Vain popcorn puuttui, niin täydellistäkin täydellisempi elokuvaelämys olisi ollut totta. Valkokankaan virkaa toimitti koko taivas.

Aivan tämän kuun alussa uutisoin tunnettujen tavaramerkkien rekisteristä. Talsan mukaan rekisteröinti alkoi vilkkaasti ja perille on tullut jo kolmetoista hakemusta.

(Voi turkanen, puoliapinanvarjokuva ja päihtynyt apina vieköön, artikkelia on muokattu, eikä historiaa näe, prkl)

Olisin poiminut tähän sieltä lainauksen. En nyt muista, kenen suusta asia tuli, mutta sanojasta riippumatta siinä kohtaa mainittiin jotain seuraavaan tyyliin: "Esimerkiksi tavaramerkkiä koskevassa oikeudenkäynnissä voi näyttä, että tavaramerkki on yleisesti tunnettu."

Tuossa on ongelma. Minun mielestäni. Ei välttämättä suuri, mutta mahdollinen. Mieleen hiipi ajatus, että syntyykö Suomeen kahden kerroksen tavaramerkkien järjestelmä, jossa toiset ovat paremmin suojattuja kuin toiset. Toisten pitää erikseen todistella yleinen tunnettuutensa tai muutoin osoittaa, että heillä on oikeus tavaramerkkiin, kun toiset voivat viitata tuohon rekisteriin.

Asia on sinänsä hyvä, mutta jonkinlainen linjanveto olisi hyvä saada jo tässä vaiheessa. Eli selkeä maininta siitä, mikä on rekisterin juridinen asema. PRH:n sivuilla olevan alkuperäisen informaation perusteella olin vahvasti siinä käsityksessä, että uusi rekisteri olisi ensisijaisesti vain tietopankki epätietoisille siitä, mitä pitäisi tietää, ei niinkään mikään suurten ja mahtavien paremman suojan varmistava väline.

Erityisen mielenkiintoista on nähdä, miten korkealle rima sinne pääsemiseksi asetetaan. Suojaahan laki edelleen myös vakiintuneita, rekisteröimättömiä tavaramerkkejä. Onko uudella luettelolla, kuten PRH sitä kutsuu, mitään virkaa.

Laki ei ole muuttunut, eikä sano mitään uuden luettelon asemasta. Onko uusi rekisteri (tai tietokanta) lopulta turhaa byrokratiaa, jonka vaihtoehtona olisi ollut aiemman rekisterin kehittäminen? Johtaako luettelo jopa suurempiin sekaannuksiin kuin ennen, jos joku otaksuu, että riittää, kun asian tarkistaa yleisesti tunnetujen luettelosta?

Kirjoitti Antti Huttunen @ 10:39 AM