Saturday, February 03, 2007

Jyrki

Olen sen verran vesa, että nuoruuttani leimasi vahvasti Jyrki-niminen tv-ohjelma. Sitä muistellaan juuri Maikkarilla. Onneksi satuin avaamaan tv:n sattumalta.

Jyrki oli monessa mielessä aikaansa edellä. En muista, että sen vapaan käden tekniikkaan pohjaavat kamera-ajot ja kadulle elämän keskelle tuotu studio olisivat liikaa itsensä vakavasti ottavien ammattilaisten kehuja keränneet. Paheksuvat ja naureskelevat kritiikit muistan lukuisista sanomalehdista. Jyrki oli hekotuttavan ja dissattavan symboli.

Jyrki oli myös formaatti parhaasta päästä. Siihen tuotiin paikallista lisäarvoa, konsepti sopeutettiin ympäristöönsä ja siitä tehtiin aidosti kohderyhmänsä näköinen. Jyrki oli realityä ennen kuin kukaan hiljaisten signaalien tutkija edes tiesi, mitä reality on. Ei silloin tiedetty edes hiljaisista signaaleista.

Jos verrataan Jyrkiä ja Voicea, niin kyllähän Voicen katsominen saa punastumaan. Yritystä on, mutta MTV-plagiointi ei ihan riitä. Kyllä, kopiohan se on. Ei sillä, että MTV Finland mitenkään ylipäräyttävä tapaus olisi. Enemmän odotin, mutta valitettavasti kanavan viehättävä anarkia rapistuu vuosi vuoden perään.

Headbangers Ballin olisi voinut tehdä uskottavasti. Nyt on vähän sellainen meno, että 50-v. kukkahattutädit pohtivat 16-vee nuorten seksielämää. "No kyllä ne ehkä siellä teltoissa poskipusuja vaihtavat".

Jyrkissä oli paljon samaa viehättävyyttä kuin Bassossa. Tai vaikkapa YleX:ssä. Maikkari oli silloin muutoinkin kiinnostava. Samalla menolla ei olisi nykyäänkään hätää Nelosen pökkiessä perseelle.

Olisi kuumottavaa, jos YleX:n toimitus saisi laajentaa brändiään elävään kuvaan. Tai sitten Jyrki takaisin!

Kirjoitti Antti Huttunen @ 9:28 AM

Read or Post a Comment

Puhuit mun sanoin, tunnen sanoin kuvaamatonta paloa juurikin tätä kyseistä asiaa kohtaan. Anarkistinen meininki kuvaa hyvin sitä, mitä Jyrkissä ja Radio Mafiassa oli. Mikä siinä nyt on ettei vastaavaa enää tuoteta? Jopa Ylex on mielestäni mennyt vaarallisen pinnalliseksi, jossa pahinta ovat ehkä juontajat, jotka yrittävät olla hauskoja tyylillä mutta kuulostavat pehmeiltä pelleiltä ja jutut alkavat nopeasti rasittamaan (tätä ei ollut ennen, apua kaivataan). Juontamaan tarvittaisiin asiallisia tyyppejä, joilla on helv***sti särmää, asennetta, tyyliä ja rohkeutta. Samalla setillä voisikin sitten aloittaa kunnialla myös livenä televisiossa kuten ehdotit, tällä hetkellä (vai tuleeko se vielä) TV2:n lähetys aamulla on lähinnä huvittava kun radiotakin pystyy samasta masiinasta kuuntelemaan. Joka tapauksessa, kaikin puolin turhauttavaa.

Posted by Blogger saara @ 6:49 AM #
 
<< Home