Thursday, February 15, 2007

Hallittu todellisuus

Ennen oli helppoa, ei ollut kuin todellisuus. Sitten joku keksi ryhtyä kertomaan tarinoita. Syntyi fiktio. Keksittiinpä keinoja kirjata asioita ylös. Ja katso, meillä oli kirjallisuus. Fiktio sai konkreettisen muodon, mutta aina se oli jonkun muun kuin tämän meidän ja todellisuuden välisen rajapinnan takana. Todellisuudelle oli vaihtoehto. Joskis se oli vielä helposti rajattavissa.

Nykyään meidän ja todellisuuden välinen rajapinta on hämärämpi kuin koskaan. Tavallaan Matrix on totta. Virtualisoituvassa viestinnässä voi luoda vaihtoehtoisia totuuksia ja todellisuuksia lähes rajattomasti. Puhtaasti ajanvietteeksi ja toisaalta nerokkaiksi markkinointikampanjoiksi valjastetut ARG:t, alternative reality gamet hyödyntävät tätä.

Erinomainen esimerkki on NIN-orkan tulevaa Year Zero –levyä promotoiva ARG. Kaupallisemmilla termeillä viraalikampanja. Toteutuksesta vastaa samainen 42 entertainment –yritys, joka toteutti XBoxin Halo 2 –pelin lanseeraukseen liittyneen I love bees –ARG:n.

Year Zeron ARG launchattiin kuin Igglo aikanaan. Miesten huoneeseen unohtuneiden papereiden sijaan NIN-kiertuehenkilökunnan edustajan paitaan oli painettu imtryingtobelieve.com. Siitä innokas fani pääsi selvittämään asiaa, sana levisi foorumeilla, blogeissa, ircissä, suusta suuhun irl ja pikaviestimissä, mobiililaitteissa sekä lehdissä räjähdysmäisellä nopeudella.

Tutustukaa hommaan wikissä ja täällä. Ja kiitos tähän nerouteen johtaneesta linkistä Musiikkiuutisille.

Käytännössähän pelin, kampanjan käsikirjoittaminen vaatii ihan samoja lahjoja kuin maineella ja mielikuvilla pelaamiseen keskittyvä markkinointiviestintä. Itse kutsuisin moista kyvyksi käsikirjoittaa. Rekryilmoituksissa samaa asiaan peräänkuulutetaan konseptuaalisena ajatteluna. Käytännössä se on kyky hahmottaa syitä ja seurauksia.

Vastaavissa sfääreissähän MOS-blogi liikkuu. Todellisuuttahan minäkin hallitsen. Vaikutan siihen missä ja miten nimeeni törmätään. Samaa tekee loka-Bob: hallitsee todellisuutta. Omaansa ja Kokoomuksen. Välillisesti demareiden ja koko kansan. Wow! Eikun siis Wom!

Toisaalta lähes rajattomat mahdollisuudet syöttää vaihtoehtoisia näkökulmia todellisuuteen tarkoittaa myös rajattomia mahdollisuuksia valehdella. Siksi taloudellisten pelureiden kannattaa pidemmällä aika jänteellä kiinnittää entistäkin suurempaa tarkkaavaisuutta rehellisyyteen. Sillä kun erottuu paskan seasta. Ja toisaalta vilungin pelaajia tuo viraalinen koneisto blogeineen kaikkineen rankaisee julmasti.

Hämmentävintä on ehkä havaita, että kovin moni yrityksien päättävässä asemassa oleva henkilö ei tiedosta mm. nimellä web 2.0 kutsutun viritelmän olemassaoloa. Saati voimaa ja vaikutusta ostopäätöksiin, mielikuviin, maineeseen ja muuhun epäolennaiseen.

Kirjoitti Antti Huttunen @ 6:42 AM