Wednesday, June 04, 2008
Design is everywhere
En ole koskaan pitänyt lasilinnuista. Rehellisyyden nimissä - en ole koskaan edes ymmärtänyt lasilintuja. Mutta on niissäkin jotain hyvää. Ne antavat osviittaa siitä esineellisen maailman kapeasta osa-alueesta, jonka design ensimmäisen kotimaisen kielemme assosiaatioissa kattaa.
Lasilintu on hyvä symboli valtavirtaiselle design-käsitykselle, mutta samalla vähän kapea-alainen näkökulma aiheeseen. Jo viestien muotoilu on designia palvelumuotoilusta puhumattakaan. Pelkällä fyysisellä muodolla on luonnollisesti osansa siinä, mutta asian ydin löytyy vasta, kun tarkastelee aihetta kohtaamisiin tietoisesti upotettujen elämysten kautta.
Tästä päästään perimmäisten merkitysten ohella siihen klassiseen helikopterinäkymään; Designin maailma kun on liki ääretön. Kaikki näkyvät merkit ja kohtaamiset, kaikki jonka ihminen on luonut on oikeastaan designia. Mitä harkitumpia elementit ovat, sitä enemmän. Jokainen kohtaaminen on designia.
Hallitusta ja harkitusta kokonaisuudesta syntyy melkoinen määrä mielikuvallista lisäarvoa, josta on tunnetusti helppo puhua, mutta jonka luominen on sitäkin haastavampaa. Jopa monelle ns. ammattilaiselle. Sinänsä tämä ei ole ihme, jos markkinointi ja tuotekehitys nähdään yrityksissä erillisinä funktioina ja pahimmillaan molemmat vielä kuluna. Ja asiakaslähtöisyyskin on sitä, että asiakas on välttämätön paha.
Tässä yhtälössä jää määritelty kohtaaminen määritellyillä ja hallituilla elementeillä tapahtumatta. Elämyksen syntyminen on siten sattuman kauppaa. Samoin odotusten lunastaminen saati niiden ylittyminen.
Ota ajatusleikki. Tehtävänäsi on sopia erittäin tärkeä tapaaminen määrätyssä paikassa määrättyyn aikaan ja määrätyn henkilön kanssa. Ja tämän pitäisi johtaa haluamaasi lopputulokseen. Millä kaikella voit vaikuttaa? Niinpä.
Teksti on tiivistelmä kuluvan kesäkuun AGI-lehdessä julkaistavasta allekirjoittaneen kolumnista.