Monday, July 21, 2008

New World Order

En olisi lainkaan yllättynyt siitä, että 10 vuoden kuluessa Yhdysvallat hajoaa tavalla tai toisella. Texas lähtee kävelemään, kenties Kalifornia. Kuka ties keskilänteen saadaan fundamentalistiseen uskontoon nojaavia valtioita, jotka rinnastuvat kiihkomielisyydellään pahimpiin arabivaltioihin. Toisesta päästä vuotavat luonnonvaroiltaan rikkaat alueet.

Freddie Mac ja Fanni Mae kaatuvat joko valtion syliin tai menevät konkurssiin. Jälkimmäinen olisi toivottavaa. Markkinoilta katoaisi hillitön määrä olematonta rahaa. Valtio tosin lupasi jo taata niiden velat. Mikä surkeus. Pahimmillaan se on helvetillinen määrä uutta lainaa. Valtiohan tosin voisi näiden pankkien sijaan ohjata lainaavan kätensä sinänsä syyttömien kuluttajien suuntaan ja taata heidän lainansa. No joo, mutta siis varmasti hillitön velkataakka tulossa.

Samaan aikaan maassa on kohtuullisen runsaasti keskiluokan alapuolella olevaa väestöä. Latinoita ja mustia, sekä tietysti kuuluisa white trash. Eivät he voi tyytyväisinä tätä räpiköintiä katsoa.

Lisätään soppaan vielä pari sotilasoperaatiota lähi-idässä ja inflaatio. Lihava kansa tarvitsee rahaa kulutukseen ja terveyteen. Jos ei ole, niin lainataan. Sillä ontuvan talousteorian mukaanhan hyvinvointivaltio tarvitsee lainaa. Liittovaltion velkaantuu jatkuvasti Kiinalle. Ja samalla mietitään Kiinan vaurautta. Tai Opec-maiden tuloja. Hmm. Taitavat ostaa omistukseensa Yhdysvalloista yhtä jos toista. Ja ainoa, mikä pitää taalan pystyssä on Kiinan keskuspankki, joka ostaa niitä lappuja aika tiuhaan tahtiin.

Okei. Vallat on pian poissa pelistä. Mutta varmaan näemme vielä yhden pidemmän taloudellisen kasvun jakson nykyisillä säännöillä. Se on Afrikan teollistuminen ja vaurastuminen Aasialaisilla rahoilla. Varmaan moni yllättyy, että siinä sivussa maanosan ongelmat alkavat ratkeamaan. Kun länsimaat arastelevat rahan viemistä levottomille seuduille, joissa ihmisoikeuksista ei välitetä, hääräävät Kiina ja Intia siellä jo kiivaasti. Venäjä menee perässä.

Entä Eurooppa? Afrikkahan on tuossa sopivasti vieressä. Ja raaka-aineiltaan vauras Venäjä. Euro on arvossaan ja edustaa vakautta. Se on kovaa valuuttaa. Miettikää nyt, jos vertaa vaikka Zimbabwen paikalliseen valuuttaan. Euroopalle taitaa osua finanssikeskuksen rooli, jos se aktiivisesti osataan ottaa.

Siinä sivussa voi pohtia, miten valtion kannattais oikeesti tehdä interventionsa. Kannattaako taata pankkien lainat ja raha katoaa jonnekin ja kansalainen menettää kämppänsä kuitenkin ja jää velkaiseksi? Vai kannattaisko se tuki kohdistaa kuitenkin vastikkeellisena, siis niille kansalaisille, joilla on ongelmia ton holtittoman luototuksen takia?

Pankkejahan ei pitäisi pelastaa. jos menee konkkaan niin menee. oppiipahan muut olemaan tiukempia luototuksensa kanssa. Tekisi hyvää taloudelle, kun olematon raha katoaisi sotkemasta. Valtion ei tulisi antaa missään olosuhteissa yrityksille rahaa ilman vastiketta.

Nykyjamassa on se ongelma, että yritykset arvotetaan ihmisten yläpuolelle. Siis todellinen, ihmisten yksityisomistus ei ole niin suojattua. Yrityksillä on siihen instrumentit, kuluttajilla ei.

Kirjoitti Konsonantti @ 4:38 AM :: 0 ajatusta Spottaa